|

АТАКА сигнализира прокуратурата за престъпления на Росен П.

Президентът да бъде разследван за сериозни нарушения за 14 млн. евро и далавери с европейски пари, поискаха националистите

Десислав Чуколов и Павел Шопов призоваха държавния глава да си свали имунитета, за да бъде разследван за сериозните нарушения

 

АТАКА подаде сигнал в прокуратурата за скандални далавери на президента Росен Плевнелиев. Националистите настояват държавният глава да си свали имунитета, за да бъде разследван. Става дума за сериозни нарушения в размер на 14 млн. евро, за ощетени български фирми, за нарушения с европейски пари, неща, от които ОЛАФ се интересува. Това заяви зам.-председателят на АТАКА Десислав Чуколов вчера, когато бяха редовните политически консултации при държавния глава. На влизане в президентството Чуколов уточни пред медиите, че ще запознае Плевнелиев със сигнала, който Волен Сидеров подава  на главния прокурор Сотир Цацаров.
Сигналът включва четири описани случая на погазване на законите от Росен П. по времето, когато той е бизнесмен и министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета „Борисов“.
В първия случай става въпрос за обвързаност на Плевнелиев с офшорни дружества, базираща се на информации в медиите, които следва да бъдат проверени от компетентните органи. През 1999 г. фирма „ЛИНДНЕР – ИРИС ИМОБИЛИЕН“ ООД, чийто управител е бил Росен Плевнелиев, е извършила плащане за консултантска услуга на стойност 259 000 щатски долара по договор за реализиране на проект с фирма „Белингъм Дивелъпмънтс“ – Кипър. Съгласно споразумение за технически услуги от 21.04.1999 г. между „Линднер – Ирис Имобилиен“ – възложител, и „Инокс мениджмънт лимитид“ – изпълнител, възложителят заплаща 110 хиляди щатски долара за период от 5 години. На същата дата е сключено и второ споразумение за технически услуги между „Ирис интернешънъл“ (съдружник в него е Росен Плевнелиев) – възложител, и между „Инокс мениджмънт лимитид“ – Никозия, Кипър (в справка от кипърския регистър като собственик е посочена Вероника Любенова Плевнелиева), на стойност 150 хиляди щатски долара за период от 5 години.
Във втория случай лидерът на АТАКА посочва в сигнала до прокуратурата за изнесената в медиите информация, според която през 2007 г. г-н Росен Плевнелиев е сключил сделка за закупуване на имот в местността Алексина – Гърция, на стойност 700 000 евро – сума, за която се твърди, че е заплатена в брой. Сидеров настоява обвинението да възложи извършването на проверка какъв е произходът на тези средства, дали са декларирани и заплатени ли са всички данъци за тях.
Освен това председателят на АТАКА сезира прокуратурата за друга публикация в средствата за масово осведомяване, откъдето научаваме за плащания на суми от „Симекс“ ООД на стойност 20 000 лв. и 50 000 лв. на Росен Плевнелиев в брой, като в договора не фигурира основание за плащане, което да кореспондира с предмета, съдържанието и действителната воля на страните по договора. „Не е ясно и в какво качество г-н Плевнелиев е получил тези суми, и дали изготвените касови ордери от 24.04.2001 г. и 25.04.2001 г. са свързани по някакъв начин с договор за строителство, сключен през 2000 г. между „Симек“ и „Линднер Ирис“, пише в сигнала Сидеров.
Името на Росен Плевнелиев се свързва и с друг случай, при който са налице сериозните съмнения за извършени тежки финансови престъпления. Става въпрос за финансирания по Програма ИСПА проект за пречиствателни станции в басейна на р. Марица (целия сигнал вижте на сайта www.vestnikataka.com)
Във връзка с тези факти Сидеров има основанието да смята, че в качеството си на ресорен министър Росен Плевнелиев е извършил престъпление по служба, свързано с финансови злоупотреби в особено големи размери.
Със сигналa Волен Сидеров изтъква, че на фона на демонстрираната от прокуратурата активност е недопустимо да не се предприема нищо във връзка с появилите се твърдения и за извършени от президента престъпления.

 

Десислав Чуколов: Плевнелиев да си даде имунитета като нас

Държавният глава да си даде имунитета, както го направихме ние от партия АТАКА. Това призова зам.-председателят на АТАКА Десислав Чуколов. Според него президентът трябва да направи моралния жест,  като се лиши от защита при наказателно преследване. Освен това на срещата с Росен П. Чуколов коментира, че главният и основен приоритет, който стои пред българските политици, пред българските държавници демографският проблем не беше споменат сред темите на президента. Националистите настояват демографската криза да е приоритет номер 1. „Тя трябва да бъде във фокуса на вниманието на всеки, който се нарича български политик, трябва да се работи в тази посока“, убеден е Чуколов. От демографския срив може да се излезе само чрез рязко повишаване на доходите на българските граждани, както е записано в „Планът Сидеров“. „Там сме посочили какво е виждането на АТАКА за доходите и пенсиите на българските граждани – да бъдат повишени незабавно.“
Темата за референдумите, какви въпроси трябва да бъдат задавани на българските граждани, също са били предмет на разговора. АТАКА предлага българинът да се произнесе по въпроса трябва ли Турция да бъде член на ЕС или не. „Ние сме за провеждане на референдуми с всички други избори. Българският народ трябва да бъде питан, неговият глас трябва да бъде чуван“, каза Чуколов след срещата при държавния глава.