|

Близнашки и ГЕРБ лъжат, че са събрали подписката за референдум

Борисов сложил параф под номер 5001 в подписката за референдум в центъра на Хасково, обяви на 14 февруари агенция „Фокус“

 

 

Най-малко 500-600 пункта трябва да има в цялата страна за събирането на  половин милион подписа, обяви юристът Борислав Цеков, председател на Института за модерна политика. „Бомбастичните числа, с които в последно време замерят обществеността, че едва ли не за две седмици са събрали около 300 000 подписа, са измислица. Георги Близнашки лъже. Защото на практика никъде не се събира публично подписка“, посочи един от основните вносители на първия проект за Избирателен кодекс през 2002 г.
Цеков обясни пред БГНЕС, че една подписка да се събира чрез публични пунктове и като гражданска инициатива, а не чрез партийни или корпоративни структури, или чрез използване на държавната или общинската администрация, е огромно усилие. В. „Атака“ писа преди две седмици как кметът на Пловдив Иван Тотев задължил служители в кметството и работещи в общински фирми под тепетата да събират под заплаха от уволнение подписи за „инициативата“ на Росен Плевнелиев.
Съмишленици на Цеков пък установили, че в София реално се събират подписи само пред централата на Булбанк, а в Пловдив на две места. Имало и сигнали, че активисти на ГЕРБ обикалят кв. „Столипиново“ и по различни начини се опитват да събират подписи в ромското гето. Във Варна и Велико Търново липсвало „движение“ по подписката за референдума.
Инициативният комитет бил приятелският кръг на Георги Близнашки, служещ за фасада на ГЕРБ, категоричен е Борислав Цеков. Той настоява „да види дали листовете не са попълвани от хора, които стоят по кабинети и злоупотребяват с личните данни на гражданите. Хората трябва да могат да проверят дали не са злоупотребили с личните им данни“.