|

ГЕРБ наводнили държавата с партийни мушмороци

Гален Монев от АТАКА откри документи на ексдепутата Павел Димитров, разкриващи партийно кадруване на бойковисти в държавната администрация

Монев е предал документите в анкетната комисия, разследваща кадровите назначения по времето на бившите управляващи

 

Народният представител от АТАКА Гален Монев е намерил във ведомственото си жилище скандални документи на ГЕРБ, разкриващи партийното кадруване в държавната администрация. Документите били оставени от депутата от ГЕРБ Павел Димитров, който преди това е живял в служебния апартамент на Монев.

 

Ексдепутатът от ГЕРБ Павел Димитров е признал, че е оставил документите, преди да си тръгне от служебния апартамент, защото не му трябвали

 

Пред журналисти в Народното събрание Гален Монев разказа, че при настаняването си в депутатското жилище е открил два шкафа, пълни с документи. Изхвърлил е съдържанието на единия шкаф, защото му е трябвало място. По-късно, като прегледал другия шкаф, се натъкнал на документи на ГЕРБ, които ясно очертават йерархията на тоталното партийно кадруване и нейния механизъм на действие. Документите са предадени на парламентарната анкетна комисия, която се занимава с назначенията на бившите управляващи. На брифинг в НС председателят й Таско Ерменков оповести механизма, по който са работили в ГЕРБ.  Първо административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов е изпратил писма до областните ръководители на ГЕРБ да му предоставят предложения за назначения със следното съдържание: „Уважаеми колеги, трябва да получим на e-mail предложения за подходящи експерти от вашата област по приложените в справката позиции на областно ниво. Следва да изпратите предложения за подходящи експерти, които да бъдат разгледани като потенциални кандидати за изпълнителната власт“.

По времето на своето управление ГЕРБ са назначавали техни хора и на позиции в Агенцията за енергийна ефективност, в регионалните звена на фонд „Земеделие“, горски стопанства и ветеринарни служби

 

След това те са върнали попълнените справки с подходящи кандидати за работа в изпълнителната власт и на областно ниво. Оттам административният секретар на ГЕРБ изпраща предложенията на съответния министър и накрая министърът се отчита с трудов договор.

Условието, което е трябвало да притежават назначените от ГЕРБ, е да са учредители или членове на ГЕРБ, или пък лоялни симпатизанти на партията на Борисов

 

Позициите за кадрите на ГЕРБ са били в: полиция, пожарна, Гранична полиция, ГДБОП, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, НАП, НОИ, Сметна палата, ВиК, „Гражданска защита“, РДНСК, ЕСО, Агенцията за енергийна ефективност, „Автомобилна администрация“, регионални звена на фонд „Земеделие“, горски стопанства, ветеринарни служби.  Имало екзотични работни места като „Държавната лотария“, опера, театър, филхармония, природни културни паркове и дори затвори. Интересно е, че сред предложените постове имало и за окръжен прокурор, обясниха от комисията. Качествата, които трябва да притежава назначеният от бившите управляващи, е да е поне член на ГЕРБ, или учредител, или лоялен симпатизант на партията на Бойко Борисов.
Депутатът от АТАКА Гален Монев разказа, че 90% от намерените документи били законопроекти, сред които имало СV-та с резолюции. Той предположи, че ексдепутатът от ГЕРБ Павел Димитров, който ползвал апартамента преди него, е оставил документите от недоглеждане при напускане на жилището.
„Яд ме е, че изхвърлих документи от първия шкаф, защото щяха да излязат още разкрития“, призна Монев пред журналистите.
Павел Димитров потвърди, че е оставил документи, преди да си замине от служебния апартамент, защото вече не му трябвали.

 

Само във фонд „Земеделие“ се намърдали 455 души на Бойко

Това е справка от фонд „Земеделие“ за уволнените и назначени служители по времето на ГЕРБ

 

300 души са били изгонени от Държавен фонд „Земеделие“ по времето на Борисов. Данните за чистката са в периода август 2009 до март 2013 година, научи сензационно в. „Атака“ от служители във ведомството.  На тяхно място били назначени цели 455 бойковисти. 60 са изгонените служители на ръководни постове, които били на трудов договор.  От потърсилите правата си по съдебен път са възстановени само 24 служители. Необяснимо защо администрацията е трябвало да бъде увеличена със 125 служители?
Друг интересен момент около фонд „Земеделие“  в последните дни е освобождаването на 12 души от областните дирекции на институцията. 10 от тях са прекратили трудовите си правоотношения по взаимно съгласие с работодателя си, като част от тях са заявили принадлежност към ГЕРБ. Те декларирали, че ще развиват политическа кариера при Борисов. По-късно същите гербаджии се оплакали, че били репресирани и принудени да подпишат заповедта си за освобождаване. От сигурни източници, близки до ДФЗ,  стана ясно, че на бойковистчетата освен неизползваните отпуски, им били изплатени по още 6 заплати като обезщетение.
Припомняме, че Комисията за проверка на партизираното кадруване обяви рекорд в уволненията по време на предишното управление на ГЕРБ. Стана ясно, че общият брой на освободени служители за 3,5 г. управление на ГЕРБ е 40 540 души. „Толкова много освободени от работа за такъв кратък период до момента историята на България и българската администрация не познава“, посочи тогава председателят на комисията Таско Ерменков.