|

Мишокът Давутоглу избяга от АТАКА

Турският външен министър се шмугна през задния вход на МС

Депутатите от АТАКА чакаха ислямиста Давутоглу пред Министерския съвет с плакати в ръка

Външният министър на Турция Ахмед Давутоглу, който бе на посещение у нас в четвъртък, избяга от народните представители на АТАКА, които го чакаха пред Министерския съвет.
Волен Сидеров и част от парламентарната група на патриотите чакаха Давутоглу на „Дондуков“ 1 преди срещата му с премиера Пламен Орешарски с послания като „Не на Турция в ЕС!“, „Турция, искаме извинение за 500 години геноцид!“ и „Турция, дължиш ни 10 млрд. долара за тракийските имоти“.
Кордонът на турчина Давутоглу влиза през задния вход на Министерския съвет

При засилени мерки за сигурност и десетина автомобила на НСО в 15 часа неоосманистът, който през 2009 г. в Сараево открито заяви претенциите на Анкара за възраждане на „османските Балкани“,  беше вкаран в сградата на МС през задния вход, за да не се срещне лице в лице с българските патриоти.
Според Волен Сидеров посещението на Давутоглу у нас няма никаква политическа логика и е възмутително ислямистът да идва в страната ни в навечерието на националния празник 3 март, когато отбелязваме Освобождението на България от турско робство.
Лидерът на АТАКА изрази недоволство си от външния министър Кристиан Вигенин, който по-рано през деня е имал среща с турския си колега.  „Разочарован съм от липсата на всякакви въпроси, които засягат нашите отношения. На срещата във външно министерство не е бил поставен въпросът за обезщетение за тракийските имоти, за превозвачите, за намесата на турските консули във вътрешните работи на България“, каза Сидеров пред журналистите. Според него Давутоглу трябваше да даде обяснение и за своите трудове, в които твърди, че Турция може да възвърне хегемонията си над някогашните османски територии, използвайки турските малцинства и „османската култура“ като трамплин. Освен това Сидеров недоумява защо Давутоглу се приема на нива министър-председател и президент. „Външният министър се среща с другия външен министър и толкова. Какво му е важното, за да го приемат лично президентът, премиерът и председателят на Народното събрание? Това говори за неадекватна позиция на България, неотговаряща на турската политика спрямо страната ни“, категоричен е националистът. С присъствието си пред Министерския съвет Сидеров и депутатите от АТАКА напомниха на нашите държавници, че стоят редица неизяснени въпроси с Турция, които не търпят отлагане.
Преди протеста на АТАКА Сидеров призова ГЕРБ също да се включат в него, като изразят позицията си по повод посещението на турския външен министър. Лидерът на националистите изпрати писмо до Бойко Борисов, с което го прикани да излезе с позиция за или против членството на Турция в ЕС, за изплащане на 10 млрд. долара обезщетение за тракийските имоти и за турските новини по БНТ. Представители на ГЕРБ обаче не присъстваха. „Борисов няма позиция по отношение на турската агресивна политика към България“, разкритикува го националист №1.
С поставените от АТАКА въпроси не се цели създаване на напрежение между двете държави, уточни Сидеров и обясни, че дължимите 10 млрд. долара за тракийските имоти биха могли да отидат за повишаване на пенсиите. Ако властимащите не си вършат работата и не отстояват българския интерес, да си подадат оставка, посъветва ги лидерът на АТАКА.
По-късно представителите на АТАКА протестираха и пред президентството, където Ахмед Давутоглу се срещна с държавния глава Росен Плевнелиев. На излизането от „Дондуков“ 2 неоосманистът беше пазен от десетки служители и автомобили на НСО и полицията. Зад солидната охрана турчинът помаха на патриотите, които го изпратиха със скандирания „АТАКА!“ и „Давутоглу, не си желан в България!“. В този момент органите на реда направиха верига, за да удържат депутатите на АТАКА на безопасно разстояние от натрапения гост.

 

Неоосманистът Ахмед Давутоглу: Турция трябва да контролира пулса на България

Срещата между председателя на НС Михаил Миков и турския външен министър се проведе при конспиративни условия. На нея имаше само турски медии 

 

През последните няколко години турският външен министър Ахмед Давутоглу направи серия изявления, в които очерта принципите на създадената от управляващите в Анкара доктрина за реанимирането на Османската империя. Ето какво четем в неговата небезизвестна книга „Международното положение на Турция: стратегическа дълбочина“:
„Отношенията с България трябва да се развиват на двустранна основа и многопосочно. Дори ако е възможно, да се осигури създаването на двустранна комисия, която да наблюдава свързаните с Балканите проблеми с цел да се държи под постоянен контрол пулсът на България… Не трябва да се забравя, че съдбата на Османската империя бе предначертана на Балканите. Турция не може да бъде влиятелна нито  в постигането на регионалните баланси, нито в общите международни отношения, ако не е в състояние да изгради зони на влияние на Балканите…
Босна и Херцеговина е простиращ се навътре в Централна Европа политически, икономически и културен преден пост на Турция… Албания и Азербайджан играят обединяваща роля в сухоземната и морската политика на Турция в районите, прилежащи към Източното Средиземноморие, Адриатическо и Каспийско море… Бошняците и албанците от гледна точка на геокултурното и геополитическото бъдеще са ключът на Балканите“…
Ето и част от речта на Давутоглу, изнесена на 16 октомври 2009 година в Сараево:
“ Как Турция гледа на Балканите? Ние искаме нов Балкански регион, базиран върху политическия диалог, икономическата взаимозависимост, сътрудничество,  интеграция и толерантност. Такива бяха Османските Балкани. Ние ще възстановим този Балкан. Не говоря за Османската държава като за външнополитическа тема. Османските векове на Балканите бяха история на успеха. Днес ние трябва да ги възродим…Какво е Турция? Тя е малък Балкан, малък Близък изток и малък Кавказ. В Турция живеят повече бошняци, отколкото в Босна, повече албанци, отколкото в Албания, повече чеченци, отколкото в Чечения, повече абхазци, отколкото в Абхазия. У нас живеят още кюрди и араби, за всички тези мюсюлмански националности Турция е била убежище, това е османското наследство. Анадолът ви принадлежи , скъпи братя и сестри, добре сте дошли и бъдете сигурни, че Сараево е наше“…