|

Мюфтийството иска бившия хотел “Балкан” в Русе

Хотел „Балкан“ в Русе е поредната сграда в страната, която мюсюлманското вероизповедание иска

 

Главното мюфтийство е внесло в Районния съд в Русе иск за бившия хотел „Балкан“ – сграда с архитектурна стойност на ул. „Хан Кубрат“, разположена на пъпа на дунавския град, съобщи сайтът „Русе нюз“.
Искът настоява съдът да отмени акта за държавна собственост на имота от 2005 г. и хотелът да бъде „върнат“ (?!) на мюфтийството като… вакъфски имот!
В момента след доброволната подялба държавата притежава идеални части като съсобственик на сградата на пл. „Хан Кубрат“. Те са заради вложените средства за ремонт след големия пожар в сградата в началото на 70-те години.
Сградата е полупразна, наематели са останали само на партера, където има чейнчбюро и увеселително заведение. Заради неплатени сметки е спряно електричеството.
От 1997 г. в продължение на почти 10 години сградата се ползваше от фирма „НГН – Недим Хаджинедим Генджев“ на сина на бившия главен мюфтия Недим Генджев. Срещу това Генджев пое ангажимент да заплати на общината дългове към нея и лихви по дълга в размер на близо 35 милиона неденоминирани лева, уточнява „Русе нюз“.
Напомняме, че на 19 февруари т.г. ПГ АТАКА заведе в деловодството на НС законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията под No 454-01-22, който елиминира всякаква възможност за реституционни и други претенции на Главното мюфтийство към някогашни “вакъфски имоти”. Законопроектът  предвижда и служебно прекратяване на образуваните и недовършени производства за възстановяване на собственост върху всякакви светски и религиозни сгради, културно-исторически паметници, терени на някогашни хамами, безистени, турски гробища и други, претендирани като някогашни „вакъфски имоти“ на някогашни мюсюлмански общини, възникнали в резултат на турското робство по българските земи.
Постановените до прекратяването съдебни решения (като това за Куршум джамия в Карлово) се обезсилват.