|

ПАРЛАМЕНТЪТ ПОДКРЕПИ СТАРИЯ БРЯСТ ЗА ЕВРОПЕЙСКО ДЪРВО НА ГОДИНАТА

Народният представител от АТАКА от Сливенски избирателен район Димитър Димов   подкрепи кампанията на община Сливен за популяризиране на участието на Стария бряст в конкурса „Европейско дърво на годината 2014″.

Днес деца от Сливен гостуваха в сградата на парламента, където  танцуваха и пяха народни песни. Инициатива, част от кампанията, подкрепяща участието на Стария бряст в надпреварата.

Димитър Димов поздрави гостите и изрази увереност, че Стария бряст ще успее да победи в конкурса.

Старият бряст, който е в центъра на Сливен, е на над 1000 години и е един от символите на града. Той е обявен за защитено дърво, обиколката му при корена е повече от пет метра, а височината му достига над 10 метра. През миналата година брястът е станал победител в националния конкурс „Дърво с корен 2013″, организиран от фондация „Екообщност“.

Стария бряст представя България в Международния конкурс „Европейско дърво на годината 2014″, където участват и Ирландия, Италия, Полша, Словакия, Уелс, Унгария, Франция, Чехия и Шотландия.

Гласуването в Интернет e започнало на 1 февруари и ще продължи до 28 февруари, като през последната седмица броят на подадените гласове ще бъде скрит. Pезултатите ще бъдат обявени на церемонията по награждаването на победителя на 19 март в Брюксел.