|

Плевнелиев, преименувай връх Мусала на Свети Иван Рилски

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров изпрати писмо до президента Росен Плевнелиев с предложение държавният глава да преименува връх Мусала на връх Свети Иван Рилски. Сидеров настоява държавният глава да осъществи своето конституционно правомощие и да издаде съответния акт за преименуването. „Чуждо, нелепо и неразбираемо за българите звучи името Мусала за разлика от близкото, свято и най-българско, предлагано от нас наименование на върха – Свети Иван Рилски“, пише Сидеров до президента. От годините на османското владичество над българските земи са останали множество турско-арабски наименования на градове, села, местности, реки, планини и върхове. След Освободителната руско-турска война от 1877 – 1878 г. се осъществява процес по тяхната замяна с български наименования. Такъв процес се наблюдава и в другите християнски страни, отхвърлили турското робство, но в тях той отдавна е приключил, за разлика от нашата страна, в която той трябва да продължи и да бъде осъществен докрай, пише още националистът. Според него президентът трябва да бъде инициатор и водещ фактор за продължаване на започнатото от дедите ни преименуване на останалите от турско робство обекти с турско-арабските им наименования. Всички подобни инициативи и действия в миналото винаги са се ползвали с еднозначната и масова подкрепа от българските граждани.
Припомняме, че АТАКА многократно е настоявала за преименуване на сега наричания с останалото от османското владичество връх Мусала с името връх Свети Иван Рилски. В писмото до президента лидерът на АТАКА уточнява, че наименованието на най-високия връх на Балканския полуостров има отношение не само до българите, но и до всички християнски народи, които живеят в региона и на Балканския полуостров.
Историческата наука не може да ни назове името на върха отпреди османското завоевание, за да бъде възстановено то. Във величествената планина Рила, в подножието на върха, се намира светата Рилска обител – крепост на българския дух, посветена според Божия промисъл на вечния небесен закрилник и застъпник на българския народ Свети Иван Рилски. Ето защо няма нищо по-естествено от това върхът да бъде наречен Свети Иван Рилски, смятат патриотите.