|

СИДЕРОВ СЕ СРЕЩНА С ИРАНСКИЯ ПОСЛАНИК У НАС

Техеран иска да инвестира в енергетиката и транспорта на България

Лидерът на АТАКА заяви пред посланик Абдола Норузи, че българо-иранските отношения имат голям потенциал

 

На 7 февруари лидерът на Атака Волен Сидеров и народните представители от парламентарната група на партията Магдалена Ташева и Ради Стоянов се срещнаха с иранския посланик в страната Абдола Норузи по негова покана. Иранският консул Ахмед Зодех посрещна гостите в сградата на посолството.
„Ние сме впечатлени от националния дух на вашата партия“. С тези думи Н. Пр. Абдола Норузи посрещна лидера и депутатите на националистите. На срещата присъства и първият секретар по политическите въпроси на посолството Мохсен Атаелахи.
Лидерът на АТАКА направи кратък преглед на българо-иранските отношения. Посланик Норузи заяви, че е впечатлен от познанията на Сидеров за историята на Иран.
На срещата гостите и домакинът обсъдиха възможностите за възобновяване на българо-иранските връзки до нивото им отпреди 1990 г. „Ние можем да предложим забележителен инвестиционен пакет на България, който включва възстановяване на рафинерия „Плама“, инвестиции в транспорта и най-вече във въздушния транспорт. Иран може да внася цяла гама български продукти – масло, месо, мляко и други“, заяви посланик Норузи. Беше договорена и взаимна размяна на посещения.
След края на разговора Волен Сидеров заяви пред телевизия Алфа, че отношенията на България с Иран могат да бъдат възстановени на принципа на взаимната изгода.
Националистите от АТАКА многократно са заявявали , че българската страна трябва да търси външнополитически връзки и със страни извън Европейския съюз.
Н. Пр. Абдола Норузи заяви, че иранската страна ще търси връзки с България в областта на енергетиката, транспорта и туризма.