|

Бойко пръсна 3 млн. лв. за пътувания в чужбина

За наша сметка обиколил САЩ, Бразилия, Япония, Кувейт, Катар, Грузия, Израел, Франция, Германия, Англия, Италия и много други

Бившият премиер Бойко Борисов е изхарчил 3 милиона лева от държавната хазна за пътувания в чужбина. Това показва справка за посещенията му извън граница, заплатени от касата на „Дондуков“ 1, която бе предоставена на в. „Монитор“ от Министерския съвет. Борисов е летял до САЩ, Бразилия, Япония, Сирия, Кувейт, Катар, Азербайджан и Грузия, Израел, а голяма част от европейските държави е посетил по няколко пъти. Близо половин милион лева е похарчил Борисов за общо 95 воаяжа зад граница през трите години и половина, докато бе премиер. Колосалната сума не включва обаче транспортните разходи в случаите, когато експремиерът е пътувал с Авиоотряд 28. Заедно с тях харчовете за визитите на Борисов набъбват до 3 млн. лв. Отделно от тях са разходите за гардовете, придружаващи го навсякъде, които са за сметка на НСО и чието публично огласяване не попада в обхвата на Закона за достъп до обществената информация, пише „Монитор“.
Той е стартирал като премиер с посещение в Полша. До края на 2009 г. Борисов е отскочил и няколко пъти до Брюксел, както и до Париж, Берлин и Копенхаген, където за две нощувки в хотел е броил близо 1200 лв. През този период най-често в делегациите с него, чиито разноски са поети от бюджета на МС, са били тогавашният външен министър Румяна Желева, бившият ни консул в Ню Йорк Радослав Точев и шефката на кабинета му Румяна Бъчварова. Всъщност за разлика от наследника на поста й Николай Младенов провалилата се на интервюто за еврокомисар Желева е придружавала Борисов при абсолютно всички визити, преди да бъде разжалвана като министър. В следващите 3 г. Борисов е успял да обиколи целия свят. Любопитно е, че при цели 56 от визитите му той е спал на вересия. Не е ясно обаче кой е плащал масрафа – дали по домакинска линия – държавни лидери, или с безплатни нощувки го е черпил някой друг.
При визитата си за сесията на ООН в Ню Йорк през септември 2010 г. експремиерът е пръснал рекордните близо 30 000 лв. от хазната. 15 пъти е бил включван бившият МВР шеф Цветан Цветанов в делегациите в чужбина, водени от Борисов. Дясната ръка на бившия министър-председател е пътувал благодарение на него до Париж, по два пъти до Брюксел, Берлин, Тел Авив и Турция, а също и до Лондон, Белград, Рим, Виена, Мюнхен, Ротердам и Доха. Като строителен министър настоящият президент Росен Плевнелиев пък е придружавал Борисов в Брюксел, Букурещ, Будапеща, Виена и Мюнхен, сочи справка за полетите на Авиоотряд 28 при управлението на ГЕРБ.
Президентът Росен Плевнелиев също не се откроява като пестелив по отношение на воаяжите си. Само за 2012 г. той е пръснал близо 500 бона за обиколки. Като шефка на НС Цецка Цачева е платила близо 200 бона за полети. Бившият МВР шеф Цветан Цветанов е похарчил също толкова. Той е отскочил до Финландия за ден „за среща с представители на изпълнителната власт“ на страната. Пътуването му с фалкона до-там е струвало цели 16 бона на данъкоплатците.
Фактите за огромните средства, харчени по време на управлението на ГЕРБ, показват цялата двуличност на бившите управляващи. Докато българските граждани тънат в бедност и мизерия и се замозапалват на площадите от безизходица, Борисов, Плевнелиев, Цветанов и компания щедро са харчели народни пари за пътувания със съмнително значение за България. Интересно дали тези факти ще привлекат вниманието на медиите, които повече от 3 седмици водиха откровено клеветническа кампания срещу АТАКА за пътуването до Куба, платено с лични средства от депутатите, и свързано с дейността на партията и развитието на държавата.