|

Затритият от Рашидов Смолянския драматичен театър отваря врати

Целият състав на трупата към театъра в Смолян беше съкратен

Чрез преобразуване на държавни културни институти кабинетът „Орешарски“ връща към живот Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“. Храмът на духа беше закрит през 2010 г., когато министър на културата бе скулпторът Вежди Рашидов, сега депутат от ГЕРБ.
Постановлението на МС от 5 март 2014 г. ревизира действия на Рашидов, довели до сливане на драматични и куклени театри на териториален принцип. То позволява да се възстанови сценичната дейност в различни региони на страната и да се създаде възможност на аудиториите за достъп до качествена продукция.
Кукленият театър в Силистра се преобразува в  Драматично-куклен театър, а Театрално-продуцентският център „Йордан Йовков“ в Добрич в ДТ „Йордан Йовков“. Решението ще позволи в Силистра да се поставят самостоятелни театрални спектакли – дейност, реализирана през последните години единствено от ТПЦ „Йордан Йовков“. Театрите в Разград и Кърджали стават театрално-музикални центрове, което отговаря на извършваната към момента от тях дейност не само в сферата на театралното, но и на танцовото и музикалното изкуство.
Създава се и нов второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на културата – Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“.