|

Патриотите искат рестарт на “Кремиковци”

По предложение на АТАКА създадоха работна група за Кремиковци в НС

Полина НАЙДЕНОВА

Години наред заводът е осигурявал хиляди работни места, увеличавал е брутния вътрешен продукт и е изнасял продукция по целия свят

 

По предложение на АТАКА комисията по икономическата политика и туризъм създаде работна група, която да подготви и предложи редакция на комисията на проекта на решение за възстановяване на дейността на завода за леене на стомана на МК „Кремиковци“. За председател на работната група беше избран народният представител от АТАКА Николай Александров, а за членове – Петър Кънев от БСП и Ферихан Ахмедова от ДПС. ГЕРБ отказаха да участват в работната група, стана ясно на заседание на икономическата комисия в сряда. Работната група ще изслуша специалисти в сектор енергетика и ще излезе с доклад по предложението на националистите за възобновяване производството в завода за стомана на МК „Кремиковци“.
По-рано в парламента депутатите проведоха двучасов дебат по повод на предложението на Волен Сидеров и група народни представители за „Кремиковци“. Патриотите настояват за рестарт на завода, за да може той да открие отново много работни места, да увеличи брутния вътрешен продукт на страната и да донесе повече пари в държавната хазна.
В началото на дебата депутатът Павел Шопов предложи той да бъде излъчен по БНТ и БНР, тъй като въпросът с „Кремиковци“ е от обществено значение.
Депутатът от АТАКА Николай Александров припомни, че именно този завод е осигурявал години наред много работни места, увеличавал е брутния вътрешен продукт и е изнасял продукция по целия свят. „Българска стомана се е леела и се е продавала не само в Европа, не само в страните от т. нар. „Източен блок“, но включително в Япония и ред други държави в Азия“, обясни Александров. Той определи „Кремиковци“ като голямата икона на престъпната приватизация по времето на Иван Костов. „Една от фирмите приватизатори „Фин металс“ дължи на Агенцията по приватизация 398 млн. лв. за самия комбинат! По-късно комбинатът е продаден за 316 милиона на 26-годишен младеж, без да се знае какво той ще прави с него“, каза още депутатът от парламентарната трибуна. По думите му най-големият бич в момента в обществото е липсата на доходи и на заетост, а  този завод гарантира много нови работни места. Социалистът Румен Гечев се съгласи с твърдението на колегата си от АТАКА, че ролята на „Кремиковци“ като дял от БВП е била незаменима, а заетите там са били между 15 и 20 хиляди българи. Той обаче поиска първо да бъдат изготвени анализи за рестарта на тази част от „Кремиковци“ и след това депутатите да го гласуват.
Проф. Станислав Станилов  призова управляващите да покажат на хората, че наистина искат да има реиндустриализация и технологична България. Той подчерта, че няма нужда да се товари бюджетът. „Има Българска банка за развитие, която може да вложи пари в това производство и то да се възстанови“, обясни още депутатът. Борислав Гуцанов от КБ заяви, че това е  един от най-смислените дебати в 42-рото НС  и поздрави колегите си от АТАКА за доброто предложение.
По време на дебатите Венцислав Лаков от АТАКА заяви, че всеки, който гласува „против“ или „въздържал се“, ще покаже, че или не му пука, или е против развитието на едно производство, което е само от полза за България. ГЕРБ отказа да подкрепи предложението за възстановяване дейността на завода за стомана. Според депутата Стефани Михайлова обаче заводът не може да работи самостоятелно и искането за възстановяването му не е икономически обосновано.
„По време на управлението си герберите не правеха нищо друго, освен да взимат поръчки за собствени фирми или за фирмите на съпругите си. Кое предложение е икономически обосновано? Да се разграбва България ли?“, попита от парламентарната трибуна лидерът на националистите Волен Сидеров и се обърна към гербаджиите с думите: „Да се раздава това, което е останало в България на ваши близки фирми, да се граби това, което е останало. Това ли е икономически обосновано?! Според Сидеров в България може да започне възстановяването на индустрията и тя е необходима. „Въпросът е дали искаме в страната ни да заработят индустриални мощности и да произвеждаме продукт, или искаме само да доразграбваме и да си раздаваме поръчки на семейните фирми“, допълни Сидеров.
В заключение лидерът на АТАКА предложи дебатът по темата да бъде прекратен и проекторешението да бъде гласувано след становището на икономическата комисия. Националистите направиха също поправка на текста, че да звучи така: „Народното събрание възлага (а не задължава, бел.р.) на правителството да предприеме спешни мерки и да се осъществят необходимите действия за възстановяване на възможните производствени дейности при комбинат „Кремиковци“.

 

КНСБ: „Кремиковци“ може да поеме 2000 реално заети до 1 година

Веселка ВЕНКОВА

„Едно работно място в „Кремиковци“ прави най-малко още 5 в свързаните с металургията дейности“, каза Васил Яначков

 

Твърденията, че „Кремиковци“ АД е изтърбушено и не е възможно да се пуска горещо валцуване, не са верни. Унищожена е добивната част, която беше екологически опасна. Това, което са предложили от АТАКА, е възстановимо, заяви пред икономическата комисия в НС председателят на федерацията на металурзите към КНСБ инж. Васил Яначков. Горещото валцуване може да бъде възстановено и да се пусне в рамките на 3-4 месеца с малки капиталовложения. Производството е абсолютно чисто и може да се пусне самостоятелно с вносна стомана, свидетелства металургът. Експертното му становище напълно обори логореята на ГЕРБ от дебатите в парламентарната зала.
Той бе категоричен, че сегашното състояние на електростоманодобивното производство може да бъде възстановено с подобрения по очистната система. Това производство може да започне работа в рамките на 5-6 месеца. Яначков обясни на депутатите, че непрекъснатата разливка е продължение на стоманодобивното производство, предшестващо непрекъсната разливка и горещото валцуване.
„Безсмислени са твърденията, че исканията за рестарт на „Кремиковци“ са екологически взрив до София. Твърденията, че комуникационните съоръжение са разрушени, също е лъжа, щетите са нищожни. Няма нужда от проектиране и изграждане на нови съоръжения. Всички комуникации: ВиК, електро, газ, пречиствателни станции – всичко е налично и може да работи. В рамките на до една година „Кремиковци“ може да поеме до 2000 реално заети. С малко повече инвестиция може да започне работа и студеното валцуване“, заяви синдикалистът. Яначков потвърди, че специалистите са готови да съдействат и да участват във възстановяване на производството в „Кремиковци“.
Не било вярно и твърдението, че държавата трябва да изсипва стотици милиони, посочи синдикалистът, солидаризирайки се с предложението на АТАКА. Инвестицията е в порядъка на около 100 млн. лв. и то поетапно, за да тръгне „Кремиковци“. Ако се пусне горещото валцуване, то ще започне да произвежда пари. Яначков препоръча да не се спекулира с твърдението, че държавата ще трябва да дава пари. „Тези 2000 души задължително трябва да бъдат умножени по пет, защото едно работно място в металургията прави най-малко пет в свързаните с металургията дейности. Това ще бъде страхотна „инжекция“ за енергетиката, за товарния жп транспорт, ще осмисли пристанищата в Бургас и Лом и пр. „Освободете се от политически предубеждения, мислете за икономиката на България и вземете решение в тази посока“, препоръча Васил Яначков.