|

БСП си прави предизборна еврокампания с темата АЕЦ “Белене”

Червени, гербаджии и турци отново единни в отлагането на проекта

Коалиция за България предприе поредната предизборна кампания с темата АЕЦ „Белене“. По инициатива на червения депутат и бивш кмет на Белене Петър Дулев първото изнесено заседание на парламентарната енергийна комисия се състоя в град Белене. На нея Коалиция за България отново показаха желание да рестартират проекта, но обясниха, че това засега е невъзможно, тъй като нямало инвеститор и технико-икономически анализ за проекта.

Ташева отбеляза, че БСП е на власт, защото обеща рестарт
на проекта “Белене”

 

Народната представителка от АТАКА Магдалена Ташева остро реагира на демагогията на социалистите и заяви, че досега България е дала десетки милиони левове за технико-икономически анализи за централата, последният от които е на британската банка HSBC. Националистката надлежно припомни какво сочат всички досегашни анализи и че такъв проект е нужен и ефективен. Магдалена Ташева не пропусна да отбележи, че БСП е на власт, защото обеща да възобнови проекта за втора атомна централа в България и червените са длъжни да изпълнят предизборното си обещание от 2013 г.
БСП инициира допитване по темата, което беше подкрепено от АТАКА, и в референдума националистите вложиха огромни усилия, почерта атакистката. Тя разкритикува и непрофесионалното отношение на голяма част от народните представители в енергийната комисия.
Представителите на ГЕРБ Цецка Цачева и Александър Ненков задаваха общи въпроси към управителя на предприятието АЕЦ „Белене“ Христо Кондрев, чиито отговори можеха да намерят и в интернет.
След края на заседанието на енергийната комисия народните представители от ГЕРБ и БСП си подхвърляха реплики, че никой от тях не смее да рестартира проекта, тъй като „ще им дърпат ушите в Брюксел“.
В. „Атака“ припомня, че бившите управляващи от ГЕРБ също искаха да се изгради АЕЦ „Белене“, но по заповед от Брюксел и Вашингтон спряха проекта. АТАКА внесе в Народното събрание проекторешение за рестарт на проекта АЕЦ „Белене“. Очакването е Коалиция за България и ДПС да подкрепят предложението на националистите и за 59 месеца в България ще бъде построена втора атомна централа. Стига това да не е поредната предизборна заигравка на българските социалисти с ядрената енергетика.