|

В НИМ показаха съкровище на близо 5000 години

Артефактите са изработени от самородно злато с изключително висока чистото

Проф. Станилов заяви, че находката реално е безценна

Съкровище от 15 хил. златни детайла беше показано в Националния исторически музей. Артефактите датират от около 3000 г. пр. Хр. и са заловени при операции на ДАНС. Те произхождат някъде от центъра на България, където са открити следи от високотехнологична цивилизация. Операцията продължила няколко седмици. Експертите не казват откъде точно е съкровището, за да не предизвикват иманярите.
„Такива находки са неоценими и нямат стойност. Подобни съкровища в света има много малко“, заяви след представянето народният представител от АТАКА проф. Станислав Станилов. Той разказа, че от този период обикновено се намират костни артефакти и керамика, а това е самородно злато, чиято проба е много висока – между 98 и 99,5 на сто. Съкровището се е запазило, защото златото корозира много бавно и практически е вечно. „Интерес към нашите находки винаги е имало, защото България е една от европейските държави, която е много богата на археологически находки“, допълни проф. Станилов.
Това е второто най-старо българско съкровище, открито по нашите земи след варненското. Възрастта му означава, че е 1500 години по-старо от Троянската война и 2500 години по-старо от всички тракийски съкровища намерени у нас. Златните детайли са толкова малки, че съвременните бижутери казват, че не могат да направят и един от тях без лупа.