|

В ТЕЦ-Варна протестират за работните си места

За да заработи отново, топлоцентралата трябва да бъде модернизирана, за да отговаря на наложените ни европейски екологични норми

Продължават протестите на работещите в ТЕЦ-Варна. Техните митинги и шествия са под наслов „Да запазим ТЕЦ-Варна и работните си места“, а организатори са стачният комитет на синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“. В началото на месеца близо 200 работници и служители излязоха на протест пред сградата на топлоцентралата, за да поискат сигурност за работните си места.
ТЕЦ-ът не функционира от няколко седмици, а в него са назначени повече от 300 души. За да може централата да продължи работа, е необходимо да бъде снабдена със серопочистваща инсталация, с която да отговори на европейските екологични стандарти. Ако това не се случи, тя ще трябва да бъде закрита, а служителите й ще останат без работа. Във връзка със създалата се ситуация служителите поискаха да бъде намерено решение за спасяването на топлоелектрическата централа чрез спешна модернизация и запазване на работните места в нея. Собствениците му са заявили, че имат готовност да направят необходимата инвестиция, но искат тя да бъде гарантирана от държавата.
Бъдещето на централата ще стане ясно до края на месеца, стана ясно от среща между представители на синдикатите и министерството на енергетиката. Дотогава протестите ще продължат във Варна, а след това в София.