|

Депутат от АТАКА се зае със случая „Петолъчката“

Димитър Димов организира срещи на жителите на пострадалото след взривовете село Лозенец с двама министри

Народният представител от АТАКА Димитър Димов съдейства на Инициативния комитет на сливенското село Лозенец за срещи с МВР шефа Цветлин Йовчев и министъра на околната среда и водите Искра Михайлова. Повод за тях стана желанието на скандалната фирма за съхранение и утилизация на боеприпаси „Берета трейдинг“ да възобнови работния процес на завода край “Петолъчката”.
Припомняме, че на 5 юни 2012 в базата на фирмата край Лозенец избухнаха складове с боеприпаси. Равносметката след взривовете беше – трима убити, 18 ранени, над 160 пострадали къщи в с. Лозенец и загуби за стотици хиляди левове на местните земеделски производители. Жителите на пострадалото селото са изпратили 70 писма до различни институции с нежеланието им фирмата за боеприпаси да заработи отново, но отговор досега не са получили. Инициативният комитет на селото прие декларация, с която се противопоставя на намеренията на „Берета трейдинг“ да възстанови работния процес.
Благодарение на депутата от АТАКА Димитър Димов проблемът им започна да се решава. След негово настояване министър Йовчев и министър Михайлова приеха представители на Инициативния комитет в кабинетите си. Жителите на Лозенец останаха доволни от срещите и поетите ангажименти от страна на властта.
„Вярваме, че оттук нататък нещата ще потръгнат в една благоприятна посока“, заяви членът на ИК на Лозенец Христо Стойнев. „Това, което  министър Йовчев категорично пое като ангажимент е служба КОС, заедно с наши представители, да изготви един реалистичен график за изнасянето на негодните боеприпаси и те да бъдат взривени на определена площадка“, допълни председателят на комитета Иван Митев.

На 5 юни 2012 в базата на фирмата край Лозенец избухнаха складове с боеприпаси. Трима загинаха, 18 бяха ранени, а над 160 къщи пострадаха

 

Димов заяви, че по време на срещата министър Йовчев е поел ангажимент да се вземат адекватни мерки. „Тази среща беше необходима, тъй като предстои МВР да излезе със свое становище по казуса за утилизирането и съхранението на боеприпасите край село Лозенец“. Депутатът от АТАКА допълни, че са поети ангажименти да се състави експертна група, която да установи колко е количеството и броят на боеприпасите, които трябва да бъдат утилизирани. „Ще изискаме становището на МВР, на експертната група, за да може да следим какво ще бъде развитието по казуса“, обеща той. Разбра се, че от МВР ще поискат разрешение и от министъра на отбраната Ангел Найденов за използване на полигона Ново село, където да бъдат унищожени амунициите.
След другата срещата – с екоминистърката Искара Михайлова, жителите на Лозенец са удовлетворени от чутото и се надяват обещанията да не останат само думи. „Пред министърката заявих, че АТАКА застава зад хора в сливенското село и категорично ще настояваме да се изпълнят всичките им искания“, заяви Димов. По думите му Михайлова е поела ангажимент да се направят проби дали е замърсена водата и почвата в региона. Това трябва да стане в срок до 2 месеца.
АТАКА ще продължава да следи случая и да съдейства на комитета по всякакъв начин.