|

Защо ЕС не отговори на псувните на американката?

Върховният представител на ЕС по външните работи Катрин Аштън и председателят на Европейския съвет Ван Ромпой не посмяха да отговорят на арогантното изказване на Нюланд по адрес на Европейския съюз. Псувнята на американката "Майната му на ЕС" те определиха просто като "неучтива реплика"

Нюланд е известна още със скандален телефонен разговор, в който казва „F*ck the EU“ в превод „Майната му на ЕС“. Записът изтече в интернет мрежата „YouTube“, информираха Франс прес и Ройтерс. В записа гласът й е ясно разпознаваем. Събеседникът е мъж, чийто глас отговаря на този на посланика на САЩ в Украйна Джефри Паят. Неговият отговор на псувнята й е „Точно!“ Двамата дипломати обсъждат в разговора как да се уреди украинската политическа криза. Разговорът изглежда е записан без знанието на двамата участници в него. Говорителката на Държавния департамент Джен Псаки не отрече такъв разговор да се е състоял, но отказа да коментира нещо повече за „частния дипломатически разговор“.
На това председателят на Европейския съвет Ван Ромпой отговаря плахо следното: „Това е неприемлива, неучтива реплика на заместник държавен секретар на САЩ“. А върховният представител на ЕС по външните работи Катрин Аштън изобщо не реагира на тези думи на американския помощник държавен секретар Нюланд. Това е поредно доказателство, че Европейският съюз е една марионетка в ръцете на САЩ.