|

Националистите настояват за намаляване на скоростта по магистралите от 140 на 130 км/час

Парламентарната група на партия АТАКА внесе проекторешение за изменение и допълнение на закона за движение по пътищата. Националистите предлагат максималната допустима скорост по автомагистрали да стане от 140 на 130 км/час, а по скоростен път 110, вместо 120 км/час.
През 2012 г. Законът беше изменен, като максималната скорост за движение по автомагистрали беше увеличена на 140 км/час, а като максималната скорост за движение по скоростни пътища беше въведена на 120 км/час. Практиката показва, че увеличението на скоростта по автомагистралите е грешка, която струва за изминалия период живота и здравето на много български граждани, а бяха нанесени и значителни материални щети, пишат в мотивите си народните представители от АТАКА. Според тях и досега автомагистралите в страната не са изцяло ремонтирани и не са приведени съобразно съвременните нормативи, стандарти и изисквания.
Вносителите на проекторешението смятат, че случилите се напоследък инциденти с изключително тежки последици налагат преосмислянето на проблема. Много пъти са представяни изследвания и анализи, които сочат, че увеличението на скоростта води до увеличение на жертвите, ранените и материалните последици.
„При сегашното състояние на автомагистралите, на автомобилния парк и съзнанието на водачите на МПС увеличението на скоростта само с 10 км/час доведе до фатални последици за много участници в пътното движение“, добавят от АТАКА. В мотивите им пише още, че България е от страните в Европа с една от най-високите разрешени скорости по автомагистралите и скоростните пътища, разбира се, като се изключи Германия, където изобщо не съществува ограничение на скоростта. Там условията и състоянието на автомагистралите и автомобилите, както и културата на водачите са такива, че е безсмислено да се правят сравнения и доводи.