|

На Цацаров му просветна: В протестите участват едни и същи хора с пари от едно място

Главният прокурор се гневи, че по сигнали срещу кметове не са започнали никакви проверки вече седми месец

Цацаров обеща до края на април да даде пълни данни за длъжностните лица, срещу които има образувани производства

 

Зачестили сигналите, изпратени от парламентарни комисии в прокуратурата, а главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че ако всички твърдения от последните дни се окажат верни, ще излезе, че „протестът и контрапротестът са с едни и същи участници и финансирани от едни и същи лица“. Цацаров обясни в четвъртък, че не е редно появяването на Бисер Миланов-Петното с белезници пред парламентарна комисия. В края на март арестантът беше доведен в сградата на НС в бившия Партиен дом под конвой и с белезници. „Затворите и арестите не ги управлявам аз в тази страна – изпратих писмото на парламентарната комисия за изпращането на Миланов при тях до Главна дирекция „Охрана“. Не е нормално, не е редно, коментира случая Цацаров.
Главният прокурор съобщи, че в момента се извършва преглед на всички висящи дела, образувани за корупционни престъпления във всички окръжни прокуратури в страната. Имало сигнали за корупционни практики на „крупни фигури от местен мащаб“ – кметове на общини, особено морски, по които не е назначена проверка 7 месеца. „Обясненията са бездействие на прокурорите и не само на прокурорите“, отсече Цацаров. Не казвам, че сигналите са достоверни, но те подлежат на проверка, уточни главният обвинител. „Само че тази проверка трябва да бъде направена. Не може да имаме сигнал за корупционни действия, да кажем на кмет на община, сигналът да е влязъл в съответната прокуратура и в продължение на 7 месеца по него да няма реакция – образувана проверка или образувано производство“, ядоса се Цацаров и обеща до края на месеца да съобщи пълни данни дори за длъжностите на лицата, спрямо които има образувани такива производства.
Сотир Цацаров не коментира дали е опъван политически чадър над Орлин Алексиев от ГЕРБ и други общински съветници през периода 2011 и 2012 г., най-малкото, защото по това време не е оглавявал прокуратурата в България, но потвърди, че голяма част от оперативните данни съдържат висока степен на истинност.