|

Офицерите от запаса против тайната дипломация на властта

Според Съюза на бившите военни в Благоевград непрозрачните срещи с Нюланд и Расмусен са опасност за България 

Полина НАЙДЕНОВА

Зам. държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд се срещна с Плевнелиев

Шефът на НАТО Расмусен бе също на посещение у нас и се срещна с премиера Орешарски

Бивши военнослужещи и служители на МВР са сериозно разтревожени от реакцията на ЕС, НАТО, включително и на България по отношение на санкциите спрямо Русия и последиците, които могат да възникнат в резултат на неадекватното ни поведение по въпросите, засягащи националните ни интереси. Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Благоевград, се обърна към народния представител от АТАКА Илиан Тодоров и изпрати отворено писмо до президента, премиера и министъра на отбраната с позицията си за случващото се в Украйна и последиците за България. Военните изразяват своята тревожност от пълната непрозрачност, под която минаха срещите на първите мъже в държавата с високопоставени лица. Припомняме, че само в рамките на няколко седмици на посещение в България бяха помощник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд, шефът на НАТО Андерс Расмусен и заместникът му Тери Стаматопулос.
„Прекалено често украинският проблем се представя като премерване на силите, дали същата ще се присъедини към Изтока, т.е. Русия или Запада-ЕС, НАТО. По наше мнение Украйна не трябва да бъде преден пост на никоя от двете страни, а да функционира като мост между тях“, пишат от Областния съвет на Съюза на офицерите. Според тях е неадекватно и поведението на България по въпросите за статуса на полуостров Крим. „Нима резултатите, постигнати на референдума при пълно спазване на правилата и под наблюдението на международната общност, не са категорични за пълната му подкрепа“, питат риторично българските военни. Според тях двойният стандарт, който прилагаме по отношение на статуса на Крим, от една страна, и този на Косово и Черна гора, от друга, са пример за васално поведение.
В писмото пише още, че провеждането на съвместно военноморско учение на НАТО, в което участва най-големият американски разрушител с основна база Варна, също бе в най-неподходящия момент и може да има сериозни последици за националната ни сигурност. Според тях по случая с акостиралия на пристанище Варна кораб (виж стр. 9) пред обществото се поднася най-наивното обяснение, че учението е планирано предварително и провеждането му ще продължи до есента без съгласие на всички страни, които граничат с Черно море.
„Наивни и предизвикателни са действията ни и по отношение вдигането на наши изтребители във въздуха, без да е нарушено въздушното ни пространство с обяснението, че има прелитане на руски самолети над екваторията на Черно море с цел разузнаване“, категорични са членовете на Съюза на офицерите в Благоевград.  Те са недоволни, че полигоните ни в Ново село (Сливенско), Узунджово и други се ползват за съвместни военни учения, а всъщност се превръщат в бази с постоянни командвания, без да се плаща наем. Това бившите военни определят като отказ от суверенитет.
Най-голяма тревожност от Съюза на военните изразяват от взетото решение на последната среща на външните министри по въпроса за съвместни учения на НАТО в Полша и дори в Украйна. Те недоумяват защо в този труден момент за охраната ни на границата с Турция се използва полицията от вътрешността на страната, а не армията.
Бившите военни настояват Украйна да не бъде допусната в НАТО, тъй като това би довело до връщането ни във време на Студената война. Освен това те апелират за премерени и адекватни действия от наша страна към ситуацията, а не следване пътя на васално поведение и сервилничене. „Да изхождаме само и единствено от националните ни интереси“, пишат в писмото си офицерите от запаса.
В заключение от съюза препоръчват охраната по границата да се поеме от българската армия, за да може полицията да се заеме по-сериозно с престъпността, която е другият сериозен проблем за националната ни сигурност.