|

Росен П. играе напук на парламента и българския интерес

Налага вето след вето против интересите на народа

Плевнелиев трябва да бъде президент на всички българи, а не политическо лице, заяви Николай Александров

Плевнелиев и Борисов в топла прегръдка

Парламентарната комисия по бюджет и финанси отхвърли с 12 гласа ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в закона за Сметната палата. От ГЕРБ не присъстваха на заседанието, но връчиха писмо, с което уведомиха председателя Йордан Цонев, че гласуват в подкрепа на ветото.
„Гласувахме отхвърляне на ветото на президента върху закона за Сметната палата, което беше инициатива на ГЕРБ. Знаем, че Плевнелиев играе в пиар кампанията на ГЕРБ“, заяви след заседанието народният представител от АТАКА Николай Александров, който е член на комисията. Според него тези действия на държавния глава не му правят чест, защото той трябва да бъде президент на всички българи, а не политическа партия, на какъвто се изявява в момента. Александров определи като неуважително отсъствието на членовете на ГЕРБ, след като те са инициатори на наложеното вето. „Трябваше да дойдат и да го защитят, да чуем аргументите им, но явно те са съгласни, че нямат такива“, допълни Александров. Националистът е на мнение, че Росен Плевнелиев влиза в политическа игра и връща всичко, което му хрумне. Държавният глава влиза в пряка конфронтация с парламента, за да защити  ГЕРБ и Бойко Борисов, поясни патриотът.
Припомняме, че по време на дебатите в края на март от партията на Борисов заявиха, че целта на законопроекта е да се премахне настоящото ръководство на Сметната палата начело с Валери Димитров. Във ветото на президента беше посочено, че новият деветчленен състав на комисията ще е с шестима души по-голям от сегашния вариант и ще предизвика увеличение на бюджета на ведомството.
В същото време държавният глава и неговият екип проявяват абсолютно невежество,  защото в законопроекта е записано точно обратното.  При новата структура е предвидено разходите за възнаграждение да станат по-ниски.
Междувременно Плевнелиев наложи поредно вето, този път за Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Противоречал на Конституцията на Република България и на правото на ЕС, твърдят юридическите съветници на президента. Законодателните промени предвиждат нови правила за придобиването на право на собственост върху земеделски земи от физически или юридически лица. Според приетите текстове, право на собственост върху земеделски земи ще могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в България повече от 5 години, както предложи АТАКА.