|

Русия награди Сидеров с ордена “Звезда Отечества” за приноса му в развитието на двустранните отношения

Лидерът на АТАКА отстоява последователно интересите на най-широките
слоеве на българското общество, изтъкнаха домакините

Екип АТАКА

"Звезда на Отечеството" бе връчен на лидера на АТАКА от космонавта ген. Борис Волинов, академик Евгений Жуков и народната артистка на Руската федерация Ирина Мирошниченко

На 24 април в Москва лидерът на АТАКА Волен Сидеров бе удостоен с ордена „Звезда Отечества“ за последователната политика на партия АТАКА в отстояване на православните ценности и приноса й в развитието на българо-руските отношения. В своя поздравителен адрес домакините на конференцията изтъкнаха, че Сидеров е избиран последователно в три мандата на българския парламент и два мандата председателства българската секция на Интерпарламентарната асамблея по православие.
Отличието бе връчено в рамките на Международната конференция „Иновации и развитие“, организирана от Съвета на федерацията – горната камара на руския парламент.
„Г-н Сидеров е известен журналист и политик, основател и лидер на патриотичната политическа партия АТАКА. Той отстоява дълбоко патриотични принципи и национални позиции. Партия АТАКА предложи план от 20 точки за радикални промени в законодателството на България и в частност – за признаването на Православието като държавна религия в страната и излизане на България от НАТО. Волен Сидеров познава добре историята и е твърдо убеден на кого България трябва да благодари за освобождението си от турско робство. Сидеров е многократно избиран в българския парламент, а през 2006 г. се яви на балотаж на президентските избори. Волен Сидеров е единственият български политик, който решително поддържа политиката на Русия за Крим, като смело критикува политиката на САЩ и ЕС.  На 24 март т.г. Сидеров не се побоя, заедно с активисти на АТАКА, да организира голям митинг в подкрепа на действията на Русия по отношение на Крим. Волен Сидеров е лидер на партия, която независимо от трудностите настойчиво се обявява за развитие на руско-българските отношения в политическата, икономическата, научната и културната сфера. От все сърце желаем успех на него и неговите колеги!“, се казваше в мотивите за удостояването на Сидеров с ордена.
„Звезда на Отечеството“ бе връчен на лидера на АТАКА от космонавта ген. Борис Волинов, академик Евгений Жуков и народната артистка на Руската федерация Ирина Мирошниченко.
В руската столица лидерът на евролистата на АТАКА и кандидатите за евродепутати Десислав Чуколов и Магдалена Ташева се срещнаха и разговаряха с члена на Висшия съвет на партия Единна Русия Юрий Шувалов по негова покана. По време на разговора Волен Сидеров представи управленската програма на българските националисти, „Планът „Сидеров“ срещу колониалното робство“ и изложи позицията на партията за кризата в Украйна, конфликта в Сирия и други проблеми на международната политика. В Европарламента АТАКА ще се бори за реформиране на Европейския съюз до „Съюз на отечествата“. Сидеров потвърди позицията на АТАКА в подкрепа на проведения в Крим референдум, провокиран от неонацисткия преврат в Киев.

Лидерът на евролистата на АТАКА и кандидатите за евродепутати Десислав Чуколов и Магдалена Ташева се срещнаха и разговаряха с члена на Висшия съвет на партия Единна Русия, Юрий Шувалов, по негова покана

Той подчерта, че партията на българските националисти е единствената в 42-ия парламент, която ясно заяви подкрепата си за присъединяването на Кримския полуостров – една изконно руска земя, към Руската федерация. „Ние сме против налагането на каквито и да било политически, визови и икономически санкции срещу Русия“, подчерта лидерът на АТАКА. Той ги определи като санкции срещу България, които ще имат тежки последици за страната ни. „ЕС не е казармен плац, той трябва да стане равноправен съюз на суверенни държави и България трябва да има правото да каже „не“ на решения, които влизат в противоречие с нейния национален интерес“, заяви Сидеров. Той акцентира и върху важността на проекта „Южен поток“ за икономиката и сигурността на България.
„Благодаря ви много за тази позиция. Свидетели сме на събитие с голяма важност за целия свят. Това, което много хора осъзнаваха, но не смееха да изрекат гласно, вече е очевидно и предоставя възможност за избор на всеки човек в Европа“, отговори Юри Шувалов, визирайки американската интервенция в украинските събития.
„Ние сме против военното противопоставяне и много искаме то да бъде избегнато, особено сега, в навечерието на 70-а годишнина от победата във Втората световна война. Съединените щати се опитват да въвлекат Русия в подобно противопоставяне, както е било преди 70 или 100 години. Ние не искаме повторение на този сценарий – особено днес, когато ядреното оръжие е вече факт“ – обясни Шувалов.
„За да запазим правото си на самостоятелно развитие, ние сме задължени, подобно на други страни, които искат да съхранят своите национални традиции и семейни ценности, да се противопоставим на ставащото в Европа. Засега Русия е единствената страна, която прави това“, подчерта съоснователят на Международния съюз „Евразийска конфедерация“.
Той напомни, че най-важното сега е в Украйна да бъдат избегнати кръвопролитията. „Заради това сме заинтересовани от постоянен диалог, контакти и съдействие, например по икономически проекти. Събитията се развиват стремително. Аз се надявам, че здравият разум ще възтържествува и ние ще отстоим правото си да провеждаме самостоятелна, суверенна политика“, заключи лидерът на лявото крило на партия „Единна Русия“.
Шувалов отправи покана към Волен Сидеров да вземе участие в международния форум „Уроците на Първата и Втората световна война“, който ще се проведе в Белград на 6 май с лектори от няколко страни, сред които и председателят на Думата Сергей Наришкин.
На свой ред Волен Сидеров покани Наришкин да посети България въпреки включването му в изготвен във Вашингтон списък на руски политици и журналисти, на които се забранява да влизат в Евросъюза.
Лидерът на българските националисти подари на Шувалов копие на управленската програма на партията, „Планът Сидеров“ срещу колониалното робство и го запозна с основните принципи на водената от АТАКА политика.

Юрий Евгениевич Шувалов е руски политик, роден през 1965 г. в Санкт Петербург. В момента е заместник-ръководител на апарата на Държавната Дума на Федералното събрание на Руската федерация. Генерал-майор на вътрешните войски от 2004 г. Шувалов е доктор по социология и ръководи пряко Управлението за международно сътрудничество, Аналитичното управление и Управлението за връзки с обществеността и взаимодействието с медиите на апарата. Член е на Висшия съвет на Всерусийската партия Единна Русия. От май 2005 г. досега Шувалов ръководи и „Центъра за социално-консервативна политика“ – лявото крило на Единна Русия.  През 2012 г. Шувалов инициира създаването на Международния съюз „Евразийска конфедерация“.

Космонавт, академик и народна артистка връчиха отличието

Борис Волинов е астронавт, които при двата си полета е участвал в някои от най-смелите експерименти в орбита около Земята, благодарение на което е награждаван два пъти със званието Герой на Съветския съюз.
На 15 януари 1969 г. Волинов извършва полет с кораба „Союз 5″, по време на който за първи път е осъществено скачване с друг космически кораб, „Союз 4″. Двама космонавти от екипажа, Евгений Хрунов и Алексей Елисеев, излизат в открития космос и преминават в кораба „Союз 4″ под управлението на Владимир Шаталов. Корабите „Союз 4″ и „Союз 5″ се намират в скачено състояние 4 часа и 35 минути. Три дни по-късно Волинов се завръща на Земята с кораба „Союз-5″. По време на спуска не се отделя приборният отсек на спускаемия апарат. По тази причина спускът е балистически, с претоварване около 10 g, а не е управляем, когато претоварването е около три пъти по-малко. Корабът при спирането започва да се върти и възниква риск за отварянето на парашута, което би могло да доведе до падане на спускаемия апарат с голяма скорост и неизбежна гибел на космонавта. За щастие това не става и при приземяването Волинов не получава сериозни травми.
На 6 юли 1976 г. Борис Волинов извършва своя втори полет с кораба „Союз 21″ заедно с Виталий Жолобов. На следващия ден се скачват с първата в историята на космонавтиката орбитална станция, „Салют 5″. Полетът продължава 49 денонощия и е прекратен заради лошото здравословно състояние на Жолобов. На 24 август космонавтите се връщат на Земята.
Ирина Мирошниченко е народна артистка на Руската федерация. Сред най-ярките й роли са героините на Чехов – дворянката Любов Раневская във „Вишнева градина“ (режисьор Андрей Кончаловски), Анна Петровна в „Иванов“ и Маша в „Чайка“, режисирани от Олег Ефремов, Олга (1968) и Маша в „Три сестри“. Мирошниченко играе и в забележителния филм „Андрей Рубльов“ на Андрей Тарковски и Наталия Гончарова-Пушкина в „Последните дни“ на Михаил Булгаков. Многократно е награждавана за приноса си към руската култура.
Академик Евгений Жуков е транспортен инженер, експерт в консултативната група към президента Путин, която работи по „Стратегия за социално-икономическото развитие на Русия до 2020 г.“ Автор е на многобройни научни трудове, действителен член на Руската академия на естествените науки, на Руската транспортна академия и Международната академия на професионалистите. Участвал е в изграждането на крупни транспортни и логистични проекти като Байкало-Амурската магистрала, аерогарите „Шереметиево-2″ и „Домодедово“, московското метро и др.

Европа трябва да развива приятелски културни и икономически отношения с Русия

Слово на Волен Сидеров при награждаването му с руския орден „Звезда Отечества“, Москва, 24 април 2014 г.

Скъпи руски приятели,
За мен като български политик е голяма чест да получа ордена „Звезда Отечества“. Всъщност с това събитие аз откривам кампанията на нашата партия АТАКА за евроизборите. България ще изпрати 17 депутати в Европарламента. Аз и моите двама колеги, Десислав Чуколов и Магдалена Ташева, водим листата на нашата партия. В ЕП ще бъдем гласът на онези българи, които смятат, че ЕС е структура, която трябва да се промени или да се разтури.
Ние от АТАКА смятаме, че днес ЕС е марионетка на САЩ и на това трябва да се сложи край. Ние смятаме, че България трябва да е неутрална във военно отношение и да не членува в НАТО. Ние сме убедени, че България и Европа трябва да развиват приятелски културни и икономически отношения с Русия, а не да враждуват с нея.
В българския парламент единствено нашата партия каза ясно: Признаваме референдума на Крим, против санкциите срещу Русия сме, против забранителните списъци на руски политици и бизнесмени сме. Това се разминава с официалната позиция на правителството на България, но затова пък, когато у нас има правителство на АТАКА и аз съм министър-председател, България ще излезе от НАТО и ще върне пълноценните отношения с Русия, която смятаме за братска страна.
Скъпи приятели, приемайки високото руско отличие, искам да ви предам братски поздрави от преобладаващата част от българския народ, който обича руския народ и който помни, че от турско иго го освободи не Европейският съюз, а братска Русия.
Благодаря за честта, желая успехи на руското държавно ръководство в укрепването на държавността и на братския, православен руски народ!