|

СИДЕРОВ ОСЪДИ ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ЗА ОБИДИ СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ

Бургаският окръжен съд санкционира шефа на СКАТ за това, че нарече стотици хиляди избиратели „лумпени, малоумници, прости и тъпи хора“

Полина НАЙДЕНОВА

Бургаският окръжен съд осъди на втора инстанция без право на обжалване Валери Симеонов за обидни изрази и квалификации към стотици хиляди българи, упражнили правото си на глас.
Дни след парламентарните избори през 2013 г. съпредседателят на НФСБ и шеф на СКАТ Валери Симеонов в истерия, че псевдопатриотичната му партия не влезе в Народното събрание, нарече избирателите на Сидеров и АТАКА лумпени, прости и тъпи хора („Лумпени и малоумници гласуваха за АТАКА“, интервю за в. „Всеки ден“ от  15 май 2013 г.) и („Прости и тъпи хора подкрепиха Волен“, интервю за в. „Галерия“ от 16 май).
Тогава към лидера на АТАКА и народните представители от партията се обърнаха стотици българи, които поискаха Валери Симеонов да бъде съден за тези недопустими обидни квалификации. Това беше причината Сидеров да заведе дело срещу собственика на бургаската кабеларка СКАТ, известна с разпространението на гей-порно канали.

Факсимилета на в. „Всеки ден“ от 15.05.2013 г. и в. „Галерия“ от 16.05.2013 г. с интервюта на Валери Симеонов срещу избирателите на АТАКА

 

Посочените в исковата молба правни основания бяха по чл. 45 от ЗЗД за непозволено увреждане, вследствие на клеветнически и обидни твърдения на ответника Валери Симеонов.
В решението на съда пише: „Бургаският окръжен съд реши: ОТМЕНЯ  Решение №37 от 07.01.2014 г., постановено от Бургаския районен съд по гр. дело №6130 по описа на БРС за 2013 г. изцяло, като вместо него    ПОСТАНОВЯВА: ОСЪЖДА  Валери Симеонов да заплати на Волен Сидеров сумата от 5000 /пет хиляди/ лева – обезщетение за нанесени неимуществени вреди в резултат на отправени обидни изрази и  квалификации на 15.05.2013 г. чрез интервю във в.“Всеки ден“  и 5000 /пет хиляди/ лева – обезщетение за нанесени неимуществени вреди в резултат на отправени обидни изрази и квалификации на 16.05.2013 г.  в интервю във в.“Галерия“. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.“
Освен Волен Сидеров още 20 депутати от парламентарната група на АТАКА са завели дела срещу Валери Симеонов. Националистите са убедени, че е недопустимо избиратели да бъдат квалифицирани като „тъпи, прости и лумпени“, за това, че са упражнили правото си на глас за предпочитаната от тях партия.
Сред засегнатите българи, които се свързаха с нас и поискаха скатаджията да бъде осъден за непристойните си изказвания, бяха хора на изкуството, интелектуалци, научни работници, както и световноизвестният пианист академик Атанас Куртев. Всички те изказаха възмущението си от арогантните изказвания на Валери Симеонов в медиите.
След като Симеонов разбра от журналисти, че е осъден от Волен Сидеров, от партията на СКАТ изпратиха прессъобщение, базирано изцяло на лъжи. В съобщението до медиите се казва, че „спечеленото на II инстанция дело от Волен Сидеров е обжалваемо на III инстанция – Върховен касационен съд, тъй като е за сума от
10 000 лева“.
За информация на адвокатите на Валери Симеонов и за да опровергаем за пореден път лъжите на клеветника Симеонов, ще цитираме член 280 ал. 2 от Гражданския процесуален кодекс, където пише: „Не подлежат на касационно обжалване решенията по въззивни дела с цена на иска до 5000 лв. – за граждански дела“.
Ищецът Волен Сидеров е завел гражданско делo, като исковата му претенция се състои от два отделни иска за две отделни деяния, като всеки от исковете е за по 5 хил. лв., изцяло уважени от съда, или общо 10 000 лв. Което означава, че решението не подлежи на касационно обжалване и е влязло в сила.
С изказванията, за които бе осъден съпредседателят на НФСБойко, Валери Симеонов всъщност насажда омраза между хората и разцепва национализма в България. С тези негови обиди той трупа единствено негативи и показва, че всъщност той е обидата за българската политика.
От пресцентъра на партия АТАКА изпратиха съобщение, в което партия поздравява тричленния състав на Бургаския окръжен съд с председател Кирил Градев и членовете Веселка Узунова и Георги Георгиев за професионализма и смелостта им, който са проявили въпреки натискa от страна на Симеонов върху институциите и органите на реда в Бургас.