|

СИДЕРОВ ПИТА ОРЕШАРСКИ: КАКВО ДОГОВОРИХТЕ С НЮЛАНД?

България трябва да бъде против санкции срещу Русия и всякакви военни авантюри на САЩ

Орешарски, какво наложи тази спешна визита на Нюланд в България, попита Сидеров

По време на блицконтрола в парламента в сряда Волен Сидеров беше единственият председател на парламентарно представена партия, който отправи редица въпроси към премиера Орешарски относно странната визита на помощник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд в България.
„Какво наложи тази секретна среща, за която от нито една институция не успяхме да получим информация? За посещението на Нюланд мълчаха от американското посолство, от Външното министерство, от канцеларията на Министерския съвет. Дори отричаха за такова посещение. В крайна сметка бяха осъществени срещи с вас, с президента Плевнелиев и с външния министър Вигенин. Молбата на избирателите, които стоят зад АТАКА, е да кажете пред Народното събрание и българската общественост какво точно е поискала американката, какво наложи тази нейна спешна визита“, попита от парламентарната трибуна Сидеров. Националистът поиска да разбере от премиера какво иска Нюланд от България и какво Орешарски е отговорил. За странното посещение на дясната ръка на Обама Сидеров допълни, че дори журналистите не са знаели графика й, нито часа на срещите, нито за темите, които са се обсъждали. Националист №1 подчерта, че за обществото е изключително важно да знае отговора на тези въпроси.
Министър-председателят Пламен Орешарски не отговори конкретно на нито един въпрос. По думите му с Нюланд обсъждали „кризата в Украйна и дипломатичния изход от нея“. Обясни още, че е запознал представителя на Държавния департамент на САЩ с негативните последици от разрастване на кризата, както и от бъдеща диверсификация на доставките на газ. Орешарски каза, че били обсъдили и въпроса с визите за българските граждани за Америка.
Сидеров бе категоричен, че премиерът Орешарски не казва всичко, което е обсъждано на тези срещи, тъй като според него мисията на човек като Нюланд не може да се ограничи до дипломация.
„Това е човек, който напсува ЕС и идва в държава членка на съюза. Вие трябваше да я попитате наистина ли има такова пренебрежително отношение към Европейския съюз“, отсече Сидеров. Лидерът на АТАКА припомни, че Виктория Нюланд е признала на пресконференция, че са изсипани 5 млрд. долара в Киев в полза на превратаджиите и че от нейн телефонен разговор с посланика на САЩ в Киев е станало ясно как тя подреждала украинското правителство след кървавия преврат.
„Нюланд е човекът, който грубо се меси във вътрешните работи на една държава. Вместо да я попитате защо го прави и с какво право се меси в работите на Украйна, вие просто сте си говорили дипломатично и учтиво“, разкритикува Орешарски лидерът на националистите. Колкото до санкциите срещу Русия, Сидеров е убеден, че позицията на България трябва да е категорична ЗА вето върху тях. „Защото САЩ са тези, които натискат ЕС за повече и все по-тежки икономически санкции срещу Русия. От това ще страдат и европейските държави, не само Русия“, предупреди Сидеров.
В допълнение той изрази своите опасения по отношение на казаното пред българските медии от министъра на отбраната Ангел Найденов, че се очаква предислоциране на американски войски в България.
„Какво точно означава това? Означава разширяване на американските военни бази в България, струпване на нови части, разполагане на оръжия, които да бъдат насочени срещу Русия ли? Всичко това представлява опасна игра на САЩ. Ние трябва да имаме ясна позиция и тя да бъде против всякакви военни авантюри на САЩ, които са опасни за мира изобщо“, завърши Волен Сидеров.
В кулоарите на парламента на въпрос на в. „Атака“ към Орешарски дали е поискал наем от Нюланд за американските бази у нас премиерът отговори, че „на такива теми не били разговаряли“. След като го попитахме дали не смята, че това е изключително важна тема за страната ни, министър-председателят каза: „много неща са важни, но в този кратък разговор не сме ги коментирали“.
Само за пример – Америка плаща $1 млрд. за базата си „Инджирлик“ в Турция, $900 милиона струват двете US – бази във Филипините. Нещо повече, САЩ плащат наем на най-верния си съюзник, Великобритания, за това, че ползват нейния остров Диего Гарсия за военна база. Огромни пари, над милиард се дават за голямата база Футенма в Окинава. И допълнително, отделно, за всички останали по-малки военни поделения, които САЩ поддържат в Япония. За базите в България обаче американците не плащат нито лев.