|

Стойнев: Чуждите компании са длъжни да спазват българското законодателство

 

По време на 14-то общо събрание на Българската стопанска камара зам.- генералният директор на най- голямата европейска бизнес организация Business Europe Жером Шовен си позволи да се намеси грубо във вътрешната политика на страната ни, като разкритикува атаките на енергийния министър срещу ЕРП-тата. Шовен съобщи, че от иметои на негвата организация е изпратено писмо до премиера Пламен Орешарски, в което се изразява голяма загриженост за евентуалната опасност при отнемане на лицензиите на Енерго дружествата, тъй като такъв тип процедура щяла да прогони чуждестранните инвеститори от България.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев открито се противопостави на Шовен и заяви, че когато не се спазва закона , станата ни няма да прави компромис с националния интерес. Той настоя чуждестранните компании да спазват българското законодателство и да уважават българските институции. По отношение на ЕРП-тата министърът заяви, че няма да се правят компромиси и компаниите са длъжни да спазват у нас същото поведение, каквото и в техните държави.

В изказването си Стойнев разкритикува и целите на ЕК за намаляване на парниковите газове с до 40% до 2030 година. „Без глобално споразумение тази цел ще навреди на българската индустрия“, допълни той. Според него докато държавите, които са най- големите замърсители в световен мащаб, не предприемат действия за ограничаването на емисии, Европа не трябва да се ангажира с такива цели.