|

Съветниците на ГЕРБ, БСП и ДПС в Стара Загора избягаха от заседание заради Карлово

Претенциите на Главното мюфтийство върху Куршум джамия вдигнаха карловци на въстание

Управляващата в ОбС под липите тройна коалиция – ГЕРБ, БСП и ДПС, тихомълком се изниза от последното си заседание, за да не подкрепят съветниците им декларацията на общинския съвет в Карлово, изпратена до НС, президента, министър-председателя, Сдружението на общините и до Общинските съвети в цялата страна. В началото на тази година Карлово поиска с декларация на общинските си съветници Турция да се извини за Тракия, за зверствата по време на Илинденско-Преображенското въстание и кланетата през 1913 г. в Одринска и Беломорска Тракия. „Настояваме парламентът на Република България да приеме специална декларация в памет на десетките хиляди българи, избити преди 100 години, така както прие декларация от 10 ноември 2012 г. в памет на 19 жертви на т. нар. възродителен процес. Обръщаме се с призив към общинските съвети на общините в Република България за приемане на декларацията, което ще бъде израз на преклонението и почитта на местната власт към паметта на десетките хиляди българи, жертви на турския геноцид“, написаха карловци.
Въпреки че комисиите и председателският съвет одобрили и взели решение по темата, когато дошъл ред на важната точка от дневния ред, умишлено сложена на последно място, водачът на съветниците-социалисти изкомандвал: „Хайде!“. От 23-ма на заседанието останали само трима души. При проверка на кворума станало ясно, че от 51 съветници в залата са само 24.
„Това е голям срам за града ни, обясниха пред в. „Атака“ националистите в ОбС – позор. Изглежда съветниците на ГЕРБ и левицата са забравили клането и опожаряването на Стара Загора“, казват националистите. Тримата общински съветниците от АТАКА смятат, че срамното действие е продиктувано от турския консул в Пловдив Шенер Джебеджи. Очакват това да се случи и при гласуването за преименуване на местности в община Стара Загора, чиито турски имена трябва да станат български.