|

ЧУКОЛОВ: БЪЛГАРИЯ ДА НАЛОЖИ ВЕТО ВЪРХУ БЪДЕЩИ САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ

Какво ще направите, когато председателят на Държавната дума на Русия Сергей Наришкин кацне на летището в България, ще го изгоните ли, обърна се към Орешарски от парламентарната трибуна Чуколов

Зам.-председателят на АТАКА Десислав Чуколов зададе въпрос на министър-председателя Орешарски относно наложените досега санкции срещу Русия. Чуколов каза, че на 17 март тази година САЩ и ЕС наложиха забрана руски дипломатически лица, бизнесмени и представители на енергийните компании от Русия да влизат на територията на съюза и щатите. Атакистът допълни, че през месец май предстои посещение на председателя на руската Дума Сергей Наришкин, както и че е планирано посещение на българска парламентарна делегация в Русия през есента.
„В тази ситуация тези посещения няма да могат да се осъществят. В тази връзка въпросът ми към вас е защо допуснахте да бъдат наложени тези санкции и какво ще направите оттук нататък, за да няма замразяване на дипломатическите ни отношения с Русия? Защото когато техни представители не могат да идват тук, а наши не могат да отидат там, за нас от АТАКА това представлява замразяване на дипломатическите отношения. Вие не си ли давате сметка до какво ще доведе това и какво ще направим като държава оттук нататък“, упрекна Чуколов.
Министър-председателят отговори, че правителството има балансирана позиция по отношение на кризата в Украйна и взаимоотношенията между Европейския съюз и Русия. Той подчерта, че правителството се надява да не се стигне до трети кръг от санкции срещу Руската федерация поради негативния ефект, който ще има върху страните- членки на ЕС и най-вече върху източните части на съюза. Според премиера първите две стъпки от санкции не са представлявали заплаха за взаимоотношенията ни.
Десислав Чуколов го репликира, като му припомни, че България има право да наложи вето върху такива санкции.  „Нали не сте забравили, че притежаваме този инструментариум“, отсече националистът. Той добави, че тези санкции са наложени без министър Вигенин да знае имената в забранителния списък. „Когато е присъствал на срещата на 17 март, е трябвало да наложи вето“, категоричен бе той. Чуколов призова премиера Орешарски България да не допуска налагане на допълнителни санкции срещу Русия и да използва правото си на вето.
„Какво ще направите, когато Сергей Наришкин кацне на летището в България? Ще го изгоните ли? Няма да го пуснете в България ли? Такива  отношения ли трябва да имаме с Русия, понеже ЕС искал? Причината обаче не е ЕС, а САЩ. Нека Щатите си играят с глобалната си геополитика, но ние трябва да гледаме и отстояваме българските национални интереси. Не трябва да допускаме повече санкции срещу Русия, защото това ще доведе до големи загуби за страната ни“, заключи Десислав Чуколов.