|

„Конака“ във Видин остава паметник на културата

Преди месец АТАКА организира митинг срещу иска на мюфтийството за собственост върху музей „Конака“

 

След няколко месеца съдебни битки Видинският окръжен съд отхвърли като неоснователен и недоказан иска на мюсюлманското изповедание за собственост върху музей „Конака“ и терена към него. В решението си магистратите посочват, че сградата никога не е била собственост на мюсюлманската вероизповедна община, вакъфство или друга мюсюлманска религиозна общност и никога не се е ползвала за верски нужди.
От доказателствата по делото и експертизите се установява, че макар да носи наименованието „Конак“, сградата на градския музей никога не е била идентична с турския конак. Такава сграда е имало на брега на река Дунав и след Освобождението е била разрушена. Няма никакви данни преди 1878 г. да се е използвала от турските власти с каквото и да е предназначение. През годините сградата е изпълнявала главно обществени функции, като е служила основно за помещаване на градско управление, т.е. общинска администрация. Мюсюлманското изповедание е осъдено да заплати на община Видин 4400 лв. разноски по делото.
Припомняме, че преди месец партия АТАКА организира митинг-шествие срещу имотна претенция на Главното мюфтийство във Видин. В протеста на националистите се включиха десетки граждани на дунавския град и се обявиха срещу наглостта на мюсюлманското вероизповедание.