|

Болен от малария афганистанец бил в наш бежански център

За регистрирани 7 болни от варицела и един от малария през юни, намиращи се в Центъра за бежанци в Ковачевци, съобщи зам.-областната управителка на Пернишка област Галина Никодимова. Шарка има и у нас, от началото на годината са боледували над 400 българи, предимно деца. Но маларията, макар и внесена от афганистанец, заразен преди да влезе в страната ни, не трябва да се подценява. „Случаят беше доказан, дадено е предписание до Районната здравна инспекция при съмнение за нов случай да изпращат за изследване проби в Националния център по заразни и паразитни болести”, обясни директорът му и национален консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев.
Целта била да не допуснем насекоми, каквито по принцип има и у нас, да пренасят заразата чрез ухапване на болни от малария. Болестта има няколко форми, а афганистанецът е бил с т. нар. тридневна малария, при която треската се подновява през 72 часа. Мъжът е изпратен е на лечение в инфекциозна болница веднага след установяването на заразата. „Всяка година у нас се откриват болни, заразени в чужбина”, каза проф. Кантарджиев, обяснявайки, че случайт не е изолиран.
Медикът препоръчва на всички, пътували в Гърция, Близкия изток, Югоизточна Азия и Африка, при температурни състояния да ходят на лекари и да съобщават за дестинациите, които са посетили. Това ориентира лекарите да поискат изследване и за малария.