|

ДАНС и прокуратурата задържаха районна кметица от ГЕРБ в Пловдив

Обвинената в длъжностно престъпление кметица на район "Централен" в Пловдив

При проведена на 9 юли 2014 г. съвместна операция на Окръжната прокуратура в Пловдив и ДАНС, за 24 часа бе задържана кметицата на район „Централен” в община Пловдив Райна Петрова, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата под тепетата. На Петрова са били повдигнати обвинения за длъжностно престъпление, извършено във връзка с доставката на хранителни продукти в детските градини на територията на район „Централен” в община Пловдив, „от което са могли да настъпят немаловажни вредни последици и за търговия с влияние, във връзка с доставка на хранителни продукти за нуждите на детските ясли и детските кухни на територията на района”, се казва в прессъобщението. Спрямо обвиняемата била взета мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 5000лв.

Най-тежкото предвидено от закона наказание за престъпленията, за които са повдигнати обвинения по делото, е лишаване от свобода от една до 8 години, като е предвидена и възможност за лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност.

Окръжна прокуратура в Пловдив е внесла в Окръжен съд – Пловдив искане за отстраняване на обвиняемата от длъжност по реда на чл. 69 от НПК.

Разследването по делото продължава, съобщи говорителката на Окръжната прокуратура в Пловдив Галина Андреева-Минчева.

Райна Петрова е втори мандат кметица на район „Централен”, излъчена и подкрепена от ГЕРБ.

„В понеделник от 11 ч. в 106 зала на Пловдивския окръжен съд ще се разгледа искането на Окръжната прокуратура в Пловдив за отстраняване от длъжност по реда на чл. 69 от НПК на Райна Петрова, кмет на район „Централен”. Срещу нея са повдигнати обвинения за длъжностно престъпление, извършено във връзка с доставката на хранителни продукти в детските градини на територията на район „Централен“ в община Пловдив“, съобщиха по-късно днес и от пресцентъра на Пловдивския окръжен съд.

Един милион и 350 хил. лв. е усвоила фирмата, която  Райна Петрова лансирала да сключва договори с детски градини за доставка на хранителни продукти. Тоав е станало в периода месец май 2012 до март 2014 г., съобщи Дарик радио – Пловдив. Според говорителката на Окръжната прокуратура Галина Андреева тези договори са сключвани, докато са обжалвани конкурсите за избор на доставчик в детските заведения. Междувременно имало множество сигнали и оплаквания, че фирмата „Надежда 2000“ ЕООД доставя гранясали храни с изтекъл срок на годност на завишени цени – килограм грозде е доставяно на цена 7, 50 лв. Отделно с детските ясли и кухни е сключен друг договор на стойност над 370 хил. лв. Тъй като този договор не е подписан от кмета на район „Централен“, а от неин заместник, тя е обвинена, че е упражнила влияние за сключването му. Заради този договор Петрова е получила ваучери за екскурзия до Тайланд за себе си и за дъщеря й.