|

Националист №1 помага на православен храм в с. Дибич

Църквата „Св. Троица” в с. Дибич се нуждае спешно от средства за ремонт

По време на обиколката си в Североизточна България Волен Сидеров се срещна и с жите­лите на шуменското село Дибич. Патриот­ът пое ангажимент да помогне на местния православен храм, който посреща своята 110-та годишнина от построяването си в окаяно състояние. Село Дибич е едно от големите села в област Шумен. Носи име­то на героя от Руско-турската освободи­телна война Иван Дибич-Забалкански. Едно от най-посещаваните места в населеното място е клубът на партия АТАКА. Именно в него се проведе и срещата на лидера на бъл­гарските националисти Волен Сидеров със симпатизанти на партията, както и с жи­телите на Дибич. Пред Сидеров местните изказаха своето желание да бъде построен паметник на Иван Дибич-Забалкански.

Сидеров посети и църквата „Св. Троица” в селото, която е занемарена поради липса на средства и забравена от местната власт.

В селото се събират средства от дарители за ремонта на православния храм, но сума­та е непосилна за местните жители. На­ционалист №1 пое ангажимент да помогне финансово, като преведе сума в банковата сметка на храма.

„Храмът е направен от дялан камък през 1904 г. Вижда се с каква любов и с грижа тогава са направили тази монолитна по­стройка. Отецът ни показа какво е нужно за ремонта и ние поемаме ангажимент като партия да подпомогнем”, каза Сиде­ров. За пореден път той даде пример и на останалите християни да помогнат на православни храмове, тъй като в същото време джамиите в България никнат като гъби и за построяването им има пари.