|

Още ревизори тръгват по търговските обекти на проверки за касови бележки

Още 1200 ревизори от НАП тръгват заедно с колегите си, които следят за данъчни нарушения в търговските обекти. Така инспекторите, които ще проверяват за отчитане на оборотите и издаване на касови бележки, стават над 1600, съобщиха от НАП. Ревизорите ще извършват проверките за касови бележки в извънработно време и в почивните дни. В инициативата ще се включат и ревизорите от структурите за големи и средни данъкоплатци в София.

Системата за дистанционна връзка на касовите апарати с НАП периодично дава данни за спад на оборотите на определени групи търговци след 17, 30 ч. в делничните и през почивните дни. Според звеното за данъчен контрол на НАП подобно поведение е резултат от очакването, че в тези периоди не се извършват проверки. По тази причина голяма част от контролния ресурс на приходната агенция ще се съсредоточи във вечерни и проверки през уикендите. Близо 70 000 търговци ще бъдат проверени до края на годината.

От НАП напомнят, че глобата за физическо лице, което не издаде касова бележка, е до 500 лв., а за юридически лица, укриващи обороти, може да се стигне и до запечатване на търговския обект.

При проверки служителите на НАП винаги се легитимират със служебната си карта, за да се избегнат измами. Освен това инспекторите на приходната агенция не приемат и не изискват плащания в брой. Всички дължими глоби се заплащат по банков път.

За данъчни нарушения и неиздаване на касови бележки, сигнали се примат на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.