|

София разпродавала имоти, за да издържа чиновници и съветници

Половин година Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП) е разпродавала имоти за да осигури издръжката на скъпо платени общински чиновници на високопоставени постове и съветници от всички политически партии без НДСВ и СДС, съобщава Медиапул. Приходите от продажбата на имоти от СОАП за полугодието на годината възлизат на 2, 5 млн. лв., отчетел зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Приблизително толкова е годишната издръжка на СОАП.

През 2013 г. постъпленията от продажба на имоти на СОАП бяха 5 млн. лв. при планирани 12 млн. лв. За тази година планът е 9, 5 млн. лв., който е малко вероятно да се изпълни. Така на практика СОАП съществува, за да плаща свръх скъпи възнаграждения на 9 общински съветника и трима висши общински чиновника.

Въпреки критиката от страна на съветниците от НДСВ Любка Качакова и Любомир Дацов и искането за разформироване на ненужната структура, управляващите от ГЕРБ и опозицията от БСП крепят статуквото, за да взимат премии от по около 35 хил. лв. годишно без на практика да работят нищо, защото продажби няма.

Надзорният съвет на СОАП е от 12 души. От тях 9 са общински съветници, разпределени по формулата петима от ГЕРБ, трима от БСП и един от ДСБ. Има и трима представители на общинската администрация – зам.-кметът по правните въпроси Юлия Ненкова, секретарят на Столична община Ралица Стоянова и Минка Владимирова, директор на дирекция „Социални дейности“ в Столична община.

Отделно СОАП се управлява от трима изпълнителни директори, които също взимат високи заплати. В агенцията работят и около четиридесетина служители, които получават средно около 800 лв. Отделно се плащат стотици хиляди левове на консултанти. За 2013 г. разходите по това перо възлизат на 241 230 лв.