|

АТАКА–ГАБРОВО ВЪСТАНА СРЕЩУ ДПС И ЧЕТИН КАЗАК

 

Стотици граждани се събраха на пл. „Възраждане” в Габрово, за да се противопоставят на депутатския мандат, който ДПС взе в града

Стотици граждани, активи­сти и симпатизанти на АТАКА, недоволни от мандата, който получи ДПС в 7-ми МИР, протес­тираха в понеделник в Габрово. Те се събраха на пл. „Възражда­не“ в града, за да демонстрират несъгласието си с решението на ЦИК. Множеството издигна лозунги „Да се забрани етниче­ската партия ДПС”, „Да вдигнем глава! Равнодушието днес е равно на самоубийство”, „Че­тин, иди си с мир!”, „Габрово, от сън дълбок се събуди!”, „Докога Турция ще управлява България”, „Габровци, докога ЦИК ще се по­диграва с НАС?” и други.

Припомняме, че Четин Казак стана народен представител с гласовете на 2931 избиратели, при положение, че ДПС е едва 7-ма политическа сила в много­мандатния избирателен район. В града Казак е получил под 300 гласа, но въпреки това с бюле­тините от чужбина той ще представлява интересите на габровци.

Както винаги, партия АТА­КА първа обяви несъгласието си с явната подмяна на вота на гражданите и инициира мирен протест в града. С развети трибагреници и с гръм на чере­шово топче протестиращите известиха началото на митинга срещу получения от партията на Доган и Местан депутатски мандат. Недоволните сканди­раха „Долу ДПС“ и „Тук е Бълга­рия“.

Те бяха предвождани от об­ластния координатор на нацио­налистите Любомир Линков. Пред присъстващите патрио­тът прочете протестна нота, в която се казва, че ако Четин Казак не се оттегли като наро­ден представител от Габрово, ще се стигне до масови про­тести и блокиране на прохода Шипка.

Линков обяви, че от чет­въртък в Габрово и населените места на общината стартира подписка за отнемане на ман­дата на етническата партия. „Нека им покажем на тези душ­мани, че тук ще съберем повече хора, отколкото са техните гласове. Ако мандатът на ДПС не бъде освободен, габровци ще блокираме прохода Шипка, заключи той.

 

И Ямбол срещу разпределението на мандатите

АТАКА-Ямбол даде пресконференция по повод изборните резултати в областта. Пред медии патриотите се обявиха против несправедливо­то разпределение на депутатските мандати от ЦИК.

Гроздан Иванов, водач на ямболската листа, беше категоричен, че вече и в този район се на­блюдава купен и корпоративен вот. Той направи сравнение как между двата избора в една от сек­циите ДПС от 56 гласа има вече 424. „Имаме ин­формация за един местен олигарх в Зимница, тяс­но свързван с ДПС, че е раздал торби с брашно и пари на своите работници и в момента имат 152 гласа”, каза Иванов.

Припомняме, че в Ямболско АТАКА се утвърди като трета политическа сила и има най-високия резултат за партията в цялата страна 9,92%, но няма депутат оттам. Системата Хеър-Ний­майер, която ЦИК използва, изпрати в парламента Илия Илиев от 6-та по резултат в региона ДПС.