|

ЗАРАДИ СКЪПИЯ ТОК С 200 ЛВ. СКАЧАТ РАЗХОДИТЕ НА ДОМАКИНСТВО

 

 Увеличението на тока от 1 октомври ще вдигне цените на основните храни­телни стоки и услуги с 4-5%. Това съобщи независимият финансов експерт Мика Зайкова, цитирана от в. „Преса”.

Според Зайкова реалното поскъпва­не на повечето храни трябва да е много по-голямо. Хлябът от малките пекар­ни например, където токът формира 60% от себестойността, трябва да се вдигне с 10%. Но хлебарите няма да го на­правят, защото пазарът е свит. По-го­лямото увеличение не може да бъде преглътнато от тези, които получават доходи около минималните осигурител­ни прагове, от пенсионерите и безра­ботните. Тази група е 80% от население­то.

„Така фирмите ще компенсират по-го­лемите си разходи за ток с намаляване на собствената си печалба. Ще прибягнат до съкращаване на персонал или премина­ване в сивия сектор”, каза Зайкова.

Според разчетите на експерта разхо­дите на едно четиричленно семейство за 15 основни хранителни стоки, сред които хляб, мляко, месо, риба, брашно, консерви, захар, ще се увеличат от 1200 на 1320 лв. месечно, или с 10%.

„В кошницата съм включила продукти с добро качество и според необходими­те калории за възстановяване на работ­ната сила”, обясни тя. „Това не е сирене без мляко или риба, стояла 10 години във фризера. Ако към този бюджет се приба­вят и увеличените разходи за отопле­ние, електроенергия, вода, транспорт, облекло и обувки, ще получим, че до октомври издръжката на едно чети­ричленно семейство е била 2375 лв. През последното тримесечие ще бъде 2562 лв.”, коментира експертът. Това е със 187 лв. повече, които от ДКЕВР не се инте­ресуват, откъде ще осигури българинът.

Зайкова отбеляза, че от 2002 до 2013 г. цените на основните храни са се вдигна­ли от 27,1% при олиото до 97,3% при хля­ба. За същия период цената на тока е ско­чила от 360 до 400%.

Припомняме, че партия АТАКА беше първата, която се противопостави на решението на ДКЕВР да увеличи тока с 10 на сто и още в края на септември излязоха на многохилядни протести в цялата страна. Националистите на­стояваха от регулатора да размислят и да не приемат промяната. Сидеров е категоричен, че необходимост от по­скъпване на еленергията няма, а напро­тив, трябва да поевтинее. Хилядите недоволни граждани поискаха разваляне на порочните договори с американски­те тецове и ВЕИ сектора. Сградите на ЧЕЗ и ДКЕВР бяха обстрелвани с яйца в 2 поредни седмици. Още тлее споменът за февруарските протести от 2013 г., инспирирани точно от непосилно ви­соките сметките за електричество. Тогава няколко българи се самозапалиха, а правителството на Борисов беше свалено с камъни.