|

САМО АТАКА ПОДКРЕПИ РОДИТЕЛИТЕ НА УЧЕНИЦИ В ДОБРИЧ

Атанасов настоява да се прекрати събирането на пари от училищата за охрана и средствата да бъдат покрити от бюджетите им

Подписка на 700 родители, които са против събира­нето на пари за охрана в училищата, депозира до кмета на Добрич Детелина Николова във вторник общински­ят съветник от АТАКА и областен координатор на партията за Добруджа Атанас Атанасов. Той отправи и въпрос до градоначалника относно продължаващата практика.

„Таксите, които се събират по неясни правила, са от 15 до 25 лв. на дете в различните училища за цяла­та учебна година. Някъде се издават документи, на които пише, че средствата са за охрана, а в други на родителите се обяснява, че парите са за дарение, но не е ясно какво и с каква цел е то“, каза Атанасов. Той припомни, че издръжката на училищата е въз основа на утвърдени стандарти, а учебните заведения са на де­легирани бюджети и са второстепенен разпоредител с бюджетни средства. Затова той настоя да се изясни защо е необходимо да се набират тези средства.

Според него такава практика има в над 90% от учи­лищата в Добрич. От документи, които родители са изискали от някои от школата, разходите са за СОТ, за нощна охрана през лятната ваканция, за дневна охрана и т.н. „За мен е редно всички тези разходи да се поемат от делегирания бюджет“, категоричен е Атанасов. Са­мият той обясни пред журналисти, че има намерение да предложи прекратяване на тази порочна практика.