|

ГЕРБ ЗАМРАЗЯВА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА

 

Замразяването на доходите на българите отново ще е приоритет в управлението на Борисов

  ГЕРБ замразява ми­нималната работна заплата на 340 лв. Това стана ясно от думи­те на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и на финансовия министър Владислав Горанов. В интервю за Дарик ра­дио Стоянова комен­тира, че тепърва ще се водят разговори за доходите през следва­щата година, но опре­дели като „много висок и рязък скок“ искането на КНСБ за минимална заплата от 400 лв.

И министър Горанов е твърдо против уве­личението на мини­малните месечни въз­награждения. Според него ръст с 10 на сто би могъл да окаже на­тиск върху пазара на труда. „Темата за уве­личението на минимал­ната работна заплата е деликатна в условия на свръхдефицит и минимален икономиче­ски ръст“, оправда се Горанов пред журнали­сти в средата на сед­мицата.

Още в първия ден на 42-то Народно съ­брание партия АТАКА внесе предложение ми­нималната заплата за страната да не бъде по-малка от средната минимална работна за­плата в държавите от ЕС. В момента България е на дъното на класа­цията. По данни на ЕВ­РОСТАТ от януари 2013 г. разликата в запла­тите за България и за Люксембург е 12 пъти. Сидеров многократно настоява минималната заплата да е 1000 лв, а минималната пенсия 500 лв.