|

СМЕТКИТЕ ЗА ТОК СКАЧАТ ОТНОВО

 

ЕРП-ТАТА СЕ ОПРАВДАВАТ С ПОВИШЕНО ПОТРЕБЛЕНИЕ

Народната представителка от АТАКА Миглена Александрова показа в студиото на тв „Алфа” завишените сметки за ток

Сметките ни за ток се увелича­ват с близо 50 процента, откакто Бойко Борисов дойде на власт от­ново. За това предупреди в „Ме­дийни лъжи” по тв АЛФА народ­ната представителка от АТАКА Миглена Александрова.

Тя даде за пример фактурите, които е получила от ЧЕЗ за по­треблението в дома си – мал­ко жилище от стая, хол и кухня. Апартаментът е включен към „Топлофикация” и токът не се ползва за отопление, уточни Алек­сандрова. За август Александрова е платила 51.38 лв. До 30 септем­ври сметката вече е 63.52 лв. От 9 октомври 2014 година, до 8 но­ември 2014 сметката достига 71.78 лв. И от 9 ноември до 9 декември 2014-та година тя вече е 82.84 лв. След като ни бе обявено, че цена­та на тока се повишава с 10%, защо сметките ни са завишени с над 50 на сто, попита Александрова.

Депутатката припомни, че след като Орешарски подаде оставка­та си, Борисов започна да обясня­ва как цената на тока изкуствено била поддържана ниско. По време на предизборната кампания меди­ите тиражират: „Бойко Борисов обеща ГЕРБ да намали сметките за ток с 50 на сто. Трябва да има пълна либерализация на енергийния пазар”. Това заяви във Варна пред­седателят на ГЕРБ Бойко Борисов, след като взе участие в залесява­нето на 30 дка на пострадалия от наводнението през юни квартал „Аспарухово”.

Една от основните причини първото правителство на Бори­сов да падне беше поскъпването на тока, заяви Александрова.

На първи октомври миналата година ДКЕВР повиши цената на тока с 10%. Единствената полити­ческа сила, която протестираше срещу това, бе АТАКА. Ние напра­вихме протести в цялата страна, като първият беше в София пред Министерски съвет, след това пред ДКЕВР и завърши пред ЧЕЗ, каза още тя.

Междувременно стана ясно, че ще имаме по-високи сметки за ток поради по-високо потребле­ние на Нова година. От ЕРП-тата предупредиха, че сме харчили по­вече ток по празниците. Въпреки че увеличението е на обща база, може и да видим отражение във фактурите си, съобщи Дарик.

За абонатите на ЕВН ще стане ясно през февруари. А за клиенти­те на ЧЕЗ, чийто сметки се изчис­ляват на цикли, колко ще платим за тока може да разберем и по-ра­но – през януари или пък през фев­руари.

От 31 декември 2014 до 04 януари 2015 от ЕВН отчитат 10% увели­чение на общото потребление в Югоизточна България. Според ЕВН това обаче не можело да се прена­ся към размера на нашите сметки.

От ЕВН и ЧЕЗ отбелязаха, че пе­риодът за отчитане от 31 дни е спазван, но имало възможност за движение в дните, ако не сме били вкъщи или сме отчитали сами. От третото дружество – ЕнергоПро, не бяха открити за коментар.

От 1 януари няма да има уве­личение в цената на тока. Веро­ятността това да стане е през април или юни. Това каза председа­телят на ДКЕВР Светла Тодорова в последните дни на старата го­дина. По думите й покачването на цената на електроенергията не е единственият начин, за да се запуши дупката в НЕК. „Катего­рично няма политически натиск за задържане на цената на тока”, посочи Тодорова.

За да избегне предишната си грешка, премиерът Бойко Бори­сов пък, нареди да се направят проверки в ЕРП-тата, след като до него е достигнал сигнал, че има отчитане за срока от повече от 30 дни. Борисов обаче не пожела да коментира защо сметките се увеличават.