|

БОРИСОВ ГРЪМНА БУШОНА СТОЯН ТОНЕВ

 

Само една от клиниките на ВМА предизвикала загуби от 10 млн. лева

Прокуратурата ще проверява какви са злоупотребите във ВМА при управлението на Стоян Тонев

Парламентът прекрати в четвъртък мандата на подалия оставка заради източването на ВМА бивш директор на болницата, бивш зам.-кмет на София и депутат от ГЕРБ Стоян Тонев. Генералът не присъстваше в залата.

От АТАКА поискаха ген. Тонев сам да обясни от парламентарната трибуна защо точно подава оставката си. „Да дойде тук да ми обясни за какво я дава тази оставка“, призова Десислав Чуколов. Той определи постъпката на ексшефа на ВМА като достой­на, но тя трябва да бъде обяс­нена. „Ако не дойде той, то нека председателят на ГЕРБ или лидерът на парламентар­ната група на ГЕРБ да обясни защо“, предложи националис­тът.

В сряда Тонев подаде ос­тавка като депутат след ме­дийни разкрития за злоу­потреби в болницата, които накараха премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да снеме политическото си доверие от него и да поиска оттеглянето му. Така гербаджията Тонев стана поредният бушон, изго­рен от лидера Борисов.

Повод за оттеглянето на ге­нерала е доклад на Дирекция „Вътрешен одит“ при Минис­терството на отбраната, който разкрива, че само в една от клиниките на Военномеди­цинската академия (ВМА) са генерирани загуби за 10 млн. лв., които са за сметка на пе­чалба на частна фирма.

Всичко стартира преди 11 години, когато между ВМА и частната фирма „Дерма Прим“ се сключва договор за медицински услуги. По това време началник на болницата е о.р. генерал Стоян Тонев, сега депутат от ГЕРБ и пред­седател на здравната комисия в Народното събрание. Вместо приходи за болницата, парт­ньорството с частната фирма носи само загуби. Скандално­то в случая е, че началникът на Клиниката по дерматоло­гия във ВМА проф. Миросла­ва Кадурина е собственик на 84% от „Дерма Прим“.

В своя защита Стоян Тонев се опита да обясни изводите от проверката с политическа атака от бившите управлява­щи от БСП и ДПС. По думи­те на Тонев констатациите в одитния доклад са от юни 2014 г. Малка подробност е, че още на титулната страница на документа е видно, че той е изготвен през август миналата година, т.е. в мандата на слу­жебното правителство. Друга подробност е, че проверката е извършена по искане на на­стоящия директор на ВМА ген. Николай Петров.

Скандалът се разгаря около стотния ден на новото упра­вление, което си самозалепи етикета „реформаторско“.

В четвъртък военният ми­нистър Николай Ненчев при­зна, че „не са една и две фир­мите, които източват ВМА. Срамувам се от това, което се случва там“. Той даде пример с порциона във ВМА, който дълго време е бил 14 лв. сре­щу сумата от 3.5 лв. в „Пиро­гов”.