|

ВИЖТЕ КОИ ДЕПУТАТИ РЕШИХА US-БАЗИТЕ ДА ОСТАНАТ БЕЗСРОЧНО

 

МИХО МИХОВ, АБВ

ВАЛЕНТИН РАДЕВ, ГЕРБ

ДИМИТЪР ДИМИТРОВ, БСП

ЯНКО ЯНКОВ, ДПС

АНГЕЛ НАЙДЕНОВ, БСП

АТАНАС ЗАФИРОВ, БСП

ВЛАДИМИР ТОШЕВ, ГЕРБ

ДОНЧО БАКСАНОВ, ГЕРБ

КОРМАН ИСМАИЛОВ, РБ

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ, ПФ

КЪНЧО ФИЛИПОВ, БДЦ

МИЛЕН МИХОВ, ПФ

МУСТАФА АХМЕД, ДПС

НЕНО ВЛАЙКОВ, ГЕРБ

ПЕТЪР СЛАВОВ, РБ

ПЛАМЕН МАНУШЕВ, ГЕРБ

РУШЕН РИЗА, ДПС

ХРИСТО ГАДЖЕВ, ГЕРБ

ЦВЕТОМИР МИХОВ, ГЕРБ

 

От АТАКА предложиха заседанието да бъде открито, но председателят на комисията ген. Михо Михов наложи цензура и изгони медиите

 

 Със скандал в комисията по отбрана започна разглеждането на предложеното от АТАКА проекторешение за прекратяването на споразуме­нието между България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната. Председателят на коми­сията Михо Михов от АБВ наложи цензура като обяви заседанието за закрито за медии, на което националистите възразиха. Красимир Каракача­нов от ПФ също настоя за тайно обсъждане.

В края на миналата седмица от АТАКА за пореден път внесоха предложение за премахване на американските военни бази от българска територия. Споразумението между двете държави изтича през 2016 г., но до края на април т. г. правителството трябва да реши дали то да бъде продължено за нов период или да бъде денонси­рано. Типично в стила на седемте управляващи проамерикански партии, проекторешението бе отхвърлено от комисията. Така на практика спо­разумението ще стане безсрочно, ако пленарната зала потвърди становището на комисията.

„В момента присъствието на американски войски, бойна техника и оръжие е опасно. Ние бяхме наречени фронтова линия от държавния секретар на САЩ Джон Кери, неговата заме­стничка Виктория Нюланд и техния зам.-ми­нистър на отбраната”, заяви след заседанието Сидеров и допълни, че когато си на фронтовата линия, означава, че си вкаран във война. Той обърна внимание, че представителите на всички партии, включително и БСП, оставят базите на САЩ у нас безсрочно. Само Илиан Тодоров от АТАКА е гласувал срещу „За” предложението за премахването им от наша територия. „Ангел Найденов от БСП гласува „Против” нашето предложение, т. е. той е ЗА американското колонизиране, за присъствието на американски бази тук”, каза още Сидеров.

В мотивите към проекторешението вносите­лите заявяват, че разполагането на американски войски и военни бази на територията на страната ни през 2007 г. бе едностранен политически акт на правителството на БСП, ДПС и НДСВ и до­пълват, че БСП, ДПС и НДСВ не проведоха ре­ферендум, чрез който да се узнаят обществените настроения и желания относно разполагането на 4 американски военни бази на наша територия. Националистите дават примери с Япония и Италия, където са проведени допитвания до гражданите.

От АТАКА са категорични, че предоставянето за безвъзмездно ползване на военните обекти е прецедент в световната практика и е ощетило държавния бюджет на България с над 2 млрд. щатски долара. Отделно, че високопарните обещания за икономическо развитие на районите около базите и инвестициите от САЩ се оказаха въздух под налягане. Базите и регионите около тях се превръщат в мишени както за междуна­родния тероризъм, така и за други държави.