|

ВИЖТЕ КОИ ДЕПУТАТИ ПРОВАЛИХА ЛЕТНИЯ СЕЗОН

 

НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В КОМИСИЯТА ПО ВЪНШНА ПОЛИТИКА ОТХВЪРЛИХА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА АТАКА ДА ПАДНАТ ВИЗИТЕ ЗА РУСКИ ГРАЖДАНИ

Народните представители в Комисията по външна политика от ГЕРБ, РБ, БСП, ДПС, АБВ и БДЦ отхвърлиха предложението на АТАКА за премахване на визовия режим за краткосрочно пребиваване до 90 дни в България за гражданите на Русия.

Мярката, която предложиха от партията на Сидеров, е за стимулиране на руския поток, който основно поддържа летния туризъм в България.

В мотивите на АТАКА се изтъква, че поради небалансираната външна политика на България спрямо Руската федерация, непремерените и нападателни изказвания на Росен Плевнелиев и санкциите на ЕС срещу Русия, страната ни е изправена пред сериозен отлив на руски туристи. Към март 2015 г. направените резервации за почивки на родното ни Черноморие от страна на руски граждани са със 70% по-малко спрямо изминалата година.

По данни от туристическия бранш някои от хотелите на Черноморието остават изцяло празни през предстоящия летен сезон, заради отлива на руски туристи. Руските туристи ще се пренасочат към Турция, Египет и др. дестинации. Това означава огромни финансови загуби за България.

Въпреки това, управляващата коалиция, включително и БСП гласуваха „против“ предложението на АТАКА.

По време на заседанието на комисията Сидеров беше категоричен, че трябва да отпаднат визите за пребиваване до 3 месеца както за руски туристи, така и за туристи от всички държави от бившия Съветски съюз, или да идват и на място да получават визи. Специалистите са заявили, че това може да стане, но от министерствата на вътрешните и външните работи категорично отказват да премахнат визите, като се позовават на европейското законодателство.

Лидерът на АТАКА попита как тогава хиляди пришълци идват от турската граница и ги настаняваме у нас, а на руските граждани, някои от които имат имоти тук, се създават пречки. „Явно днешното управление не иска да облекчи режима не само за руски туристи, а това са щети за България. Излиза, че само на думи представители на управляващата коалиция са загрижени за туризма, а всъщност не правят нищо реално“, заключи Сидеров.