|

СИДЕРОВ ПРЕДУПРЕДИ В ПАРЛАМЕНТА: АМЕРИКАНЦИТЕ СТОВАРВАТ БИОЛОГИЧНО И ХИМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ В БЪЛГАРИЯ

 

US ПРАВИТЕЛСТВОТО ДАВА НАД $10 МЛРД. ГОДИШНО ЗА НАЕМ НА БАЗИ ПО СВЕТА. САМО БЪЛГАРИЯ ГИ ПРЕДОСТАВЯ БЕЗВЪЗМЕЗДНО

Парламентът за пореден път забатачи предложението на АТАКА за прекратяване на Споразумението между правителството на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, подписано на 26 април 2006 г. Проекторешението бе представено в сряда от Волен Сидеров, но заради блицконтрола не се стигна до гласуването му.

По силата на подписания договор, страната ни предоставя за ползване на въоръжените сили на САЩ напълно безплатно четири български военни бази на наша територия, а именно:

- полигонът в Ново село – за обучение на сухопътни сили;

- военновъздушната база в Безмер – за транспорт на сили и техники за обучение;

- военновъздушната база в Граф Игнатиево – за транспорт на сили и техника;

- складовата база в Айтос;

Контрактът е подписан от тогавашния държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс и външния министър на България Ивайло Калфин.

В деня на подписването на споразумението единствено АТАКА организира протест, изразявайки своята позиция категорично против разполагането на чужди военни бази на българска територия. Въпреки това споразумението е ратифицирано от българския парламент на 26 май 2006 г.. Тогава цялата парламентарна група на АТАКА гласува „против“.

Разполагането на чужди войски и бази на територията на страната ни бе едностранен политически акт на правителство на БСП, ДПС и НДСВ. Това решение на правителството на Сергей Станишев не бе подложено на обществена дискусия. Не се проведе референдум, чрез който да се узнаят обществените настроения относно разполагането на военните бази на наша територия, припомни лидерът на националистите.

Сидеров даде като пример Окинава – Япония, където чрез обществено допитване, жителите на града отхвърлиха плановете за изграждане на американска военна база, а японското правителство се съобрази с резултата от референдума.

Лидерът на АТАКА посочи още, че американското правителство заплаща над 10 млрд. долара годишно за наем на бази по света, а единствено в България те се дават безвъзмездно.

Сидеров призова народните представители да отчетат сегашната геополитическа обстановка, защото през 2006 г. не е имало такова напрежение.

По време на обсъждането в пленарна зала от ПФ заявиха, че ще подкрепят предложението. Новата им позиция обаче противоречи на гласуването им в Комисията по отбрана, където те бяха категорично „против“. „Кога сте искрени? В комисията или в залата? Смутен съм от това обръщане на мнението ви и сте длъжни да го обясните?“, обърна се Сидеров. От ПФ  така и не обясниха противоречиви действие от тяхна страна.

От ГЕРБ опитаха да се оправдаят, че ползването на базите не било безвъзмездно, защото американците били инвестирали в тях 60 млн. долара и имало референдум за тях.

„Кога е правен референдум за американските бази в България? Кажете ми датата. Никога не е правен! Защо лъжете?“, попита от трибуната Сидеров. Той допълни, че сега ГЕРБ се е съюзил с тези, които са съсипали българската армия, които са нарязали танковете и ракетите ни.

„Ние сме на своето място и сме последователни. Вие от ГЕРБ се опитвате да вадите от 10 кладенеца вода, за да оправдаете своето васално поведение. Защото нищо не може да оправдае това, че сте дали 4 бази, както и да ги наричате – бази или съоръжения. Това са американски бази и много добре знаете, че там не можете да надникнете дори, защото няма да ви разрешат вашите обичани партньори – американците. Могат да вкарат каквото си искат там. Сега донесоха биологично и химическо оръжие от Холандия. Могат да вкарат абсолютно всичко“, категоричен бе Сидеров. По думите му удължаването на пистата в Безмер за 10 млн. долара, с което толкова се гордеят управляващите, ще се използва, за да излитат оттам самолети с оръжие за Украйна.

От своя страна депутатът от АТАКА Илиан Тодоров заяви, че ГЕРБ са излъгали, че проекторешението не е внасяно преди. Националистът каза още, че ГЕРБ лъже и за това, че за базите се плаща и цитира доклада на Департамента на САЩ по отбрана. Там е описано, че на България не се плаща наем. Тодоров допълни, че за разлика от България, за американската база в Киргистан се плаща  наем от 60 млн. долара и са направени инвестиции за още над 1 млрд. долара.

„Тези бази са опасни за България, те ни въвличат във война. Договорът трябва да бъде прекратен. Предложихме го октомври 2014 г., сега отново го предлагаме“, завърши Тодоров.