|

16 000 ДЕФИЛИРАХА НА ПАРАДА В МОСКВА

 

Лидерът на АТАКА беше единственият български политик, който уважи историческото събитие в Москва

На Червения площад преминаха полкове в униформи от времето на войната

 

16 хиляди военнослужещи и 194 единици бойна техника дефи­лираха на Парада на победата в Москва по случай 70 години от капитулацията на нацистка Германия през 1945 г. Над Чер­вения площад прелетяха и 143 военни самолета и хеликоптера.

Москва покани 68 лидери на парада, но само около 1/3 при­еха да присъстват на събитието заради бойкота на тържествата, наложен от САЩ и ЕС. Бълга­рия също не изпрати официална делегация. Единствено лидерът на АТАКА Волен Сидеров от­срами българските политици с присъствието си на парада.

 

В речта си върховният главно­командващ и президент на Ру­ската федерация Владимир Путин подчерта, че именно руските вой­ници са освободили голяма част от Европа.

Безразсъдното деяние на Хит­лер даде ужасен урок на цялата световна общественост. Сега, 70 години по-късно отново трябва да проявяваме бдителност. Не тряб­ва да забравяме, че идеите за ра­сово превъзходство са довели до най-кървавата война, заяви той.

Руският президент предупреди, че фашизмът отново може да бъде във възход и изрази притеснение, че много държави се опитват да пренапишат историята. Виждаме опити за създаване на еднополя­рен свят, виждаме нарастване на силовото блоково мислене, всичко това поставя под съмнение устой­чивостта на световното развитие, посочи той.

По време на речта си Путин призова за минута мълчание в па­мет на жертвите.

Парадът започна с марша „Све­щена война“ от Втората световна война, с която Русия символизира защитата на отечеството. Воен­нослужещи изнесоха на площада двата символа на Русия – Знамето на победата и знамето на Руската федерация.

След това военният министър Сергей Шойгу и командирът на парада генерал-полковник Олег Салюков, който е главнокоманд­ващ на Сухопътните войски на Русия, поздравиха батальоните, строени на Червения площад.

В парада участваха полк от Сухопътните войски, полк от Во­енновъздушните сили, полк от Военноморския флот, Въздуш­но-десантни войски, Железопътни войски, Ракетни войски със стра­тегическо предназначение, войски от Въздушно-космическата от­брана, от Московското висше об­щовойсково командно училище, почетен караул с рота знаменосци, ветерани, военни оркестри.

След години на отсъствие участваха курсанти от Висшето военноморско училище „П.С. На­химов“, от Военната академия за химическа защита и други. Дебют направи Тихоокеанското висше военноморско училище „С.О. Ма­каров“.

В парада участваха и войски от Казахстан, Армения, Азербай­джан, Киргизстан, Индия, Китай, Сърбия и Монголия.

Тази година бяха включени нови бойни машини като „Арма­та“, „Бумеранг“, „Курганец-25“, ракетни комплекси „Ярс“, брони­рани машини „Тигр“, също бойни самолети, които не са участвали в подобни паради.

За първи път беше показан про­тивотанковият ракетен комплекс „Корнет-Д“ на бронирана машина „Тигр“. Първо участие в парад взе и брониран автомобил с повишена защитност „Тайфун-У“. Участваха също верижна машина БМД-4М и БТР-МД „Ракушка“. За първи път бяха показани БТР „Курганец-25“ и БМП „Курганец-25“.

Голям интерес предизвикваха БМП „Армата“ и новият осно­вен танк на Русия Т-14 „Армата“. (Още за танка Т-14 – на стр. 14).

В парада участваха и зенит­но-ракетни комплекси „ТОР- М2У“, „БУК-М2“, руският самоходен зенитно-ракетен-оръ­деен комплекс с наземно базира­не „Панцир-с“ и зенитно-ракетен комплекс със среден и далечен об­сег на действие С-400.

За първи път официално на парада бяха показани БТР „Буме­ранг“ и междуконтиненталната балистична ракета с твърдо гори­во РС-24 „Ярс“. Ракетата се явява модернизирана версия на ракет­ния комплекс „Топол-М“. Тя може да порази цели на 11 000 киломе­тра. Съдържа 3-4 бойни блока, а мощността на заряда е 150-300 кт.

След парада Путин поведе шествие „Безсмъртният полк“ на Червения площад.

С портрет на баща си, защи­тавал родината от нацистите, той вървя заедно с 400 хиляди мос­ковчани, чиито роднини също са воювали в периода 1941-1945 го­дина.

„Безсмъртният полк“ е общест­вена акция, в която участниците носеха портрети на свои роднини, участвали във Великата отечес­твена война. В нея се включиха над 1,1 млн. руснаци. Вечерта на площада се състоя мултимедиен концерт, пресъздаващ истори­чески моменти от Великата оте­чествена война.