|

АТАКА КЪМ ПАСИ: ДА СЕ КАЧВА НА ТРАБАНТА СИ И С НАСЪЛЗЕНИ ОЧИ ДА ЗАМИНАВА ЗА САЩ

 

СОЛОМОН ПАСИ КЪМ АМЕРИКАНЦИТЕ: ПРАТЕТЕ НИ НЕ 14, А 1400 ТАНКА

 „Американските танкове не са чужда военна техника, това е съюзническа техника. Имаме договор за обикновените въоръжени сили в Европа, според който България има право на над 1000 танка на своята територия. Ние сме далеч под този определен от договора минимум. Така че трябва да кажем на американците: „Пратете ни не 14, пратете ни 1400 танка”. Имаме прекрасни предбрачни дого­вори с НАТО. 1400 танка – това е нещо, което ще донесе голямо спокойствие на българина, това ще донесе спокойствие на общините, на градовете, на нацията. В момента наистина е по-добре танковете да дойдат”. Това заяви Солон Паси в сутрешния блок на бТВ.

 

ДЕПУТАТ ОТ АТАКА МУ ОТГОВОРИ: ДА СЕ КАЧВА НА ТРАБАНТА СИ И С НАСЪЛЗЕНИ ОЧИ ДА ЗАМИНАВА ЗА САЩ

В какво качество Паси предлага пълната и безусловна американска военна окупация над родината ни, пита Илиан Тодоров

 

Паси е един от основните виновници за въвличането на страната ни във военни конфликти по цялото земно кълбо, категоричен е националистът

Ако Соломон Паси изпитва някаква неси­гурност в България, то никой не го спира да се възкачи на трабанта и със сълзи в очите да замине за САЩ или Израел, където да се радва на сигурност.

Нека да си харчи парите на спокойствие в Аляска!

Паси е един от ос­новните виновници за участието на България в НАТО, за въвличане­то на страната ни във военни конфликти по цялото земно кълбо. Криещ се зад маската на демократичните ценности, изповядващ евроатлантическия гей морал, Паси няма ни­какво право да говори от името на цял един народ, да дава оценки и препоръки. В какво качество, същият предлага пълната и безусловна американ­ска военна окупация над родината ни?

През 1991 г. Соломон Паси повози на трабанта си тогавашния генсек на НАТО Манфред Вьорнер, после като министър показа историческото возило пред МВнР, а накрая се отърва от атлантическата си кола, като я дари на НИМ и Божидар Димитров

Същият този Паси, който напук на своите демократични възгле­ди и без референдум и мнението на българите ни набута в НАТО. Нали именно Соломон Паси обеща пред народа, че участието на българската армия във войната в Ирак ще разреши проблема с дълга на Ирак към България. Нали бъл­гарски фирми щяха да участват в следвоенно­то възстановяване на иракската инфра­структура?

Случи се точно об­ратното! България оп­рости дълга на Ирак,

защото сме „цъфна­ли и вързали”, защото иракчаните не могат да си върнат дълга към нас, поради факта, че петролните им полета са недостатъч­ни за изплащането му. Нямаше и български фирми, които да въз­становяват Ирак след втората война, а ако е имало такива, нека Паси са каже кои са тези фирми и кои са техните собственици.

И кога Паси е ми­слил доброто за нас, българите? Когато ни набута в НАТО и в спиралата на безкрай­ните войни в името на чужди национални интереси, или днес, когато ни предлага да бъдем тотално и безкомпромисно оку­пирани от военната машина на САЩ?, пита народният пред­ставител от АТАКА Илиан Тодоров.

 

СТОЛТЕНБЕРГ ПРИЗНА: ТАНКОВЕТЕ НА САЩ В БЪЛГАРИЯ СА ДОГОВОРКА С ВАШИНГТОН, НЕ С НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг опроверга лъжите на министъра на отбраната Николай Ненчев за танковете на САЩ

НАТО не прави нищо в България, освен ако тя не го поиска. Това каза в интервю за БНР във вторник генерал­ният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Решението на САЩ да предислоцира тежко въоръ­жение в България е взето на двустранна основа чрез спо­разумения със съответните държави, където отива тази техника. Но целта на това преместване на машините е те да участват във военни учения в 7-те страни, обясни Столтенберг.

Всъщност държавите ско­ро могат да станат и повече. Разбира се, за САЩ постоян­ното превозване и връщане на тежко въоръжение през Атлантическия океан все­ки път, когато се провеждат тренировки, е много скъпа и неефективна процедура, до­пълни той.

България сама решава от какво натовско оборудване или присъствие има нужда. Всички източноевропейски съюзнички поискаха повече военно присъствие, включи­телно България. Става дума за повече учения и за коман­ден център с 40 души пер­сонал, половината от които български офицери.

Столтенберг обясни, че на територията на България ще бъдат разположени 14 аме­рикански танка, но нямало предложение за постоянно присъствие на американска бойна техника в страната ни.

Генералният секретар каза, че не виждал непосред­ствена заплаха за страната ни от Русия, както и че али­ансът според него не действа по провокативен начин.

В края на юни по време на парламентарния контрол военният министър Николай Ненчев обясни, че очаква в страната ни да бъдат бази­рани около 40 танка, които обаче нямало да останат по­стоянно тук.

По-рано министърът на от­браната на САЩ Аштън Кар­тър обяви, че страната ни се е съгласила да приеме част от военното оборудване, кое­то американците ще разпо­ложат в Източна и Централ­на Европа. Той обясни, че военно оборудване ще бъде разположено на териториите на Литва, Латвия и Естония, България, Румъния и Пол­ша. „Това е, защото САЩ и останалата част от НАТО е абсолютно решена да защи­тава териториалната цялост на Естония, Латвия и Лит­ва“, обясни американският военен министър. В отговор българският военен минис­тър каза, че не е постъпвало искане от американска стра­на за постоянно базиране на техника.

По-късно Ненчев обясни объркването около информа­цията с танковете с хибрид­ната война.

 

КАК НИ ЛЪЖАТ ПЛЕВНЕЛИЕВ, НЕНЧЕВ И МИТОВ

 

Избраният с измама пре­зидент Росен Плевнелиев, 15 юни 2015 г.:

„Към момента българ­ското правителство няма каквото и да е предложе­ние, което да можем те­първа да обсъждаме“

Военният министър Николай Ненчев, 2 юли 2015 г.:

„За танковете вече не зная как да се изразя. И до момента не е постъпвало предложение за оставане на американска техника за постоянно в България“

Външният министър Даниел Митов, 24 юни, 2015 г.:

„Тъй като имаме отго­ворност пред български­те граждани по отноше­ние на подготвяни учения на територията на Репу­блика България в рамките на НАТО, за пореден път се създа­ва истерия около нещо, което е обя­вено пред­варително, нещо, кое­то имаме като план и е договорено в Уелс на по­следната среща на върха на НАТО. На тази сре­ща през 2014 г. бе при­ет план за готовност за действие, който включва засилване на ученията на източния фланг на НАТО в отговор на кризата в Украйна, а и на кризата в Близкия изток, която е изключително солидна“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтен­берг, 7 юли 2015 г.:

„Решението на Съе­динените щати да пре­дислоцира тежко въ­оръжение е взето на двустранна основа, а не на ниво НАТО“.

 

13 000 ЧИФТА НОВИ ЧОРАПИ ЗА ФЛОТА

13 хил. чифта нови чорапи ще купи МО за вой­ската, става ясно от обществена поръчка, която е обявило ведомството. При изра­ботката производителят ще тряб­ва даде 6-месечна гаранция за изде­лията . Чорапите са предназначени за флота, затова ще бъ­дат черни или бели, вълнени или памучни. Те трябва да са в седем раз­лични раз­мера. Всеки чифт трябва да е опакован „в полиетиленов или еквивален­тен плик”, пише в заданието.

Обявеният от МО търг, който е резервиран за фирма, собстве­ност на хора с увреждания, пред­вижда за общо 85 хил. лв. с ДДС за армията да бъдат закупени и редица други аксесоари към об­леклото – 3700 колана, 500 вра­товръзки, 150 шалчета за ВМС, както и кортици за офицерите.

Обявен е и търг за 2,6 млн. лв. с ДДС за 21 000 чифта зим­ни обувки, всеки чифт от които щ е излезе по 124 лв. Друга обществена поръчка на стой­ност 19 хил. лева е за около 2000 чифта пагони, обявени като „украса на по­левите облекла на Българската армия”

Планът на Ненчев за премяна на войска­та с нова конфекция обаче съв­сем не се изчерпва с това и ще глът­не общо около 3,5 млн. лв. от бюджета на МО. Срещу 400 бона военните ще се сдобият и с 3800 чифта боти и половинки, 18 000 фланелки, 3500 моряшки блу­зи и 1300 пуловера. Отделно за около 330 хил. лв. ще бъдат ку­пени още 1100 кожени полушу­би, както и 300 ризи и 500 якета за ВМС.

 

ИНЦИДЕНТ С ТУРСКА ПОДВОДНИЦА НА „БРИЗ 2015“

Турската подводница Yildiray, която участва във военноморското учение „Бриз 2015”, е предизвикала инцидент по време на маневри в акваторията на варненското пристанище, съобщава специализираното издание Maritime.

При навлизане в района на яхтената марина в района на Морска гара – Варна подводницата е опряла с корпуса си въже на моторна лодка.

Инцидентът е станал по време на маневрата за заставане на подводната лодка, която е единствена в тазгодишното издание на военноморското учение. В него освен кораби на българските ВМС участват и плавателни съдове на страни от НАТО.

За да се установи дали по корпуса на подводницата няма по-сериозни щети, е използвана помощта на военни водолази.

След оглед те са установили, че подводницата е „чиста” и около нея няма други въжета, които биха могли да причинят повреди.

Морското военно учение „Бриз 2015” се провежда в българската акватория на Черно море. Тазгодишното учение ще продължи до 12 юли. Участие в него вземат 1700 човека и над 30 кораба от осем държави от НАТО – България, Гърция, Испания, Италия, Румъния, САЩ и Турция. За първи път в учението ще участват военни плавателни съдове на Португалия и Холандия. Българските ВМС ще участват в „Бриз 2015” с 15 бойни и спомагателни кораби и катери, два вертолета и повече от 1000 военнослужещи. В учението ще се включат и два самолета Су-25 на българските ВВС, както и подразделения на пехотата.

 

ПОЛША НЯМА ЛИЦЕНЗ ЗА РЕМОНТ НА НАШИТЕ МИГ-29

„Полша няма лиценз за ремонт и удължа­ване на ресурса на двигатели за изтребителите МиГ-29 дори и за своите”, обяви в понеделник вторият български космонавт о.р. ген Алексан­дър Александров, представител на производи­теля РСК-МиГ за България. Военни експерти от армията ни също потвърдиха, че е така. При това обстоятелство не е ясно какви преговори води с поляците Николай Ненчев за ремонт и поддръжка на бойните ни самолети, недоумяват специалисти. Министърът спрял изпълнението на два договора за ремонт на МиГ-29, склю­чени на 30 април т.г., каза още Александров. Контрактите са парафирани на 30 април тази година от шефа на дирекция „Инвестиции в от­браната” на МО Венислав Цанов и от РСК-МиГ. Но преди да бъдат изведени в деловодството, Ненчев ги спрял без обяснение под лъжливия предлог, че няма пари, а те са били осигурени. Преди дни той увери, че премиерът е обещал, че ще има финансови средства за МиГ-29.

„В момента договорите са висящи, не се изпълняват, защото МО ги замрази”, обясни Александров. Според него, ако ние дадем на поляците да ремонтират наши двигате­ли, РСК-МиГ ще ги счете за бракувани и ще снеме отговорност за тях, защото друг няма право да ги пипа.

 

 

 

Паси засвидетелства любовта си към НАТО със селфи, на което позира щастливо заедно с шефа на алианса Расмусен и Плевнели­ев. На 11 април м. г. президентът награди натовеца с най-високото държавно отличие орден „Стара планина”, което се дава за изклю­чителни заслуги към страната ни. Тогава АТАКА посрещна генералния секретар на НАТО с плакати „НАТО, не ни вкарвай във война с Русия” и „Вън US базите от България”. Си­деров попита тогава какви точно са заслугите на Расмусен към Бълга­рия и иронично го награди с тиквен медал, който окачи пред сградата на „Дондуков 2”.