|

РУСКИТЕ ТУРИСТИ НЕ ДОЙДОХА, 20% ПО-СЛАБ СЕЗОН ПО МОРЕТО

 

Хотелите по летните ни курорти са полупразни, очакват се фалити на стотици търговци, хотелиери и ресторантьори

Провал на летния туристически сезон и загуби за милиарди левове заради санк­циите срещу Русия, които България сля­по поддържа. Тези факти призна минис­търът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция преди откриването на българо-италиански туристически форум в София. Тя добави, че към момента лет­ният туристически сезон у нас е с 20 на сто по-слаб спрямо миналата година.

32 на сто пък е спадът на туристи по Южното ни Черноморие за юни 2015 г. спрямо същия месец на м. г. Това сочат данните на регионалната туристическа камера в Бургас. Сериозен отлив има на почиваши от Русия, Беларус, Германия, Австрия и Литва.

По данни на БНБ приходите от тури­зъм за миналата година са били 6 млрд. лв., съобщи Ангелкова, но не изрази уве­реност, че през 2015 г. страната ни ще запази тези нива. Според информация на туристическото ведомство има увеличе­ние с 1,8% на хората, посетили страната ни през зимния сезон. Не така стоят не­щата обаче в разгара на тазгодишния ле­тен туристически сезон заради отлива на туристи от Руската федерация.

Припомняме, че партия АТАКА пре­дупреди още в началото на годината за този проблем. От редица хотелиерски и туристически организации също посочи­ха, че курортите ни ще останат празни и много български търговци ще бъдат обре­чени на фалит. Националистите поискаха оставката на министърката, ако се стиг­не до провал на туристическия сезон. От партията на Сидеров внесоха законови промени за улесняване на визовия режим за руски граждани, но те бяха отхвърлени от останалите партии в Народното събра­ние.