|

Три общини в Бургаско са първенци по изборен туризъм, разкриха атакисти

 

Общинският съветник Гроздан Иванов смята, че това „преселение” е възможно да е свързано и с усвояване на еврофондове и общински земи

Данни от официални справки по­казват, че три общини в Бургаския регион са с най-високи показатели за регистрирани нови жители. За това алармираха от местната структура на АТАКА в Бургас. Общините, първен­ци по изборен туризъм, са Карнобат, Приморско и Средец, обявиха нацио­налистите.

Посочените регистрации не са не­законни, става ясно от направените проверки. Те обаче са съмнителни, защото има наплив от нови заселни­ци в затънтени селца без условия за работа. Най-фрапиращ е случаят от карнобатското село Соколово. Там постоянните жители са 378. От на­чалото на годината до април обаче населението е нараснало с още 110 човека. През цялата 2014 едва трима са проявили желание да станат жите­ли на селото.

700 са общо регистрираните нови жители в община Карнобат за първи­те четири месеца на тази година. Това според АТАКА в морския град може да осигури два мандата в местния пар­ламент.

Подобни са резултатите и от селата в общините Приморско и Средец. В с. Веселие са регистрирани от януари досега 79 човека, имайки предвид, че за цялата 2014 г. са били 22 лица. Аналогично е положението и със с. Ясна поляна, в което новите жители са 104 човека, а за цялата предходна година са 62 души.

Много е вероятно този изборен ту­ризъм да е свързан с усвояване на еврофондове и общинските земи, намиращи се в тези региони, комен­тират националистите. От АТАКА в Бургас допълниха, че готвят поправки в изборния кодекс, но не вярват те да бъдат приети преди вота наесен.