|

НЗОК ЗАТЪВА С 98 МЛН. ЛВ. ДЕФИЦИТ

 

За поредна година здравната каса е изправена пред фалит

98 000 000 лв. ще бъде дефицитът в бюджета на Национал­ната здравноосигурителна каса в края на годината. Той може да бъде намален до 72 милиона, ако влязат в сила отстъпките на цените на лекарствата от фармацевтичните производители. То­ва стана ясно от думите на председателя на Надзорния съвет на Касата Кирил Ананиев по време на обсъждането на бюджета на НЗОК.

„Вторият източник е да има преизпълнение по приходната част от здравноосигурителни вноски. Ако има такива приходи, ще способстват и за това. И третото нещо: ще се стараем до края на годината – надзорът – много сериозен контрол, да на­малят или по-точно се ограничат надписванията. Това ще бъде представено на депутатите и на Министерския съвет“, каза още той.

Според председателя на Националната пациентска органи­зация Станимир Хасърджиев най-добрият вариант е актуализа­цията на бюджета на Здравната каса. „В противен случай в края на годината касата няма да може да извършва определени пла­щания. За съжаление другият вариант означава прехвърляне на дефицита за следващата година и стартиране на следващата година със сериозен минус“, добави той.

По думите на Хасърджиев въпреки очакваните по-високи при­ходи, които са заложени в бюджета на Здравната каса за 2016 г., ще бъдат стопени от прехвърлянето на дефицита от тази го­дина.

„Като се прибавят към това и задълженията на Здравната ка­са, които са на стойност 146 милиона към 30 юни, това означава, че към края на годината те ще бъдат и по-големи към западни здравноосигурителни фондове“, допълни той.

Дефицитът в бюджета на Здравната каса за тази година се очаква да бъде близо 127 милиона лева, прогнозираха от НЗОК. Тази информация стана ясна по-рано от отчета за изпълнение­то му през първото полугодие, преди заседанието на Надзорния съвет на Касата.