|

ДЕНИЦА ГАДЖЕВА: Атаките срещу Сидеров са диктувани отвън

 

Той беше задържан, защото казва неудобните истини в лицето на управляващите. Очаквам репресии и срещу себе си

Деница Гаджева пристигна със Сидеров пред столичното следствие във вторник

 

- Г-жо Гаджева, защо се стигна до задържането на Волен Сидеров?

- Този въпрос трябва да отправи­те към главния прокурор, защото се оказа, че над него е само Господ. Аз лично смятах, че живея в правова държава, но се оказа точно обратно­то. И в тези условия беше задържан човек, който има смелостта да се из­разява малко по-остро за ситуация­та в страната и да казва неудобните истини в лицето на управляващите. Това са постъпките на Сидеров, за­ради които той беше задържан в ар­еста. Той не е докосвал с пръст ни­кого, не е откраднал нито един лев в живота си, не е извършил никакво престъпление. На всичкото отгоре е председател на единствената опози­ция – смея да го твърдя това. Между другото очаквам репресии и срещу себе си.

- Отправяни ли са заплахи сре­щу вас?

- Очаквам да има такива. Ами те се опитаха да ни линчуват преди 2-3 седмици. Аз бях със Сидеров в онова фоайе на НАТФИЗ, където след това се изказваха хора, че ние нямаме пра­во да бъдем там.

В АТАКА съм от 10 години, откак­то съществува партията. За тези 10 години такова полицейско насилие срещу нас не е било употребявано. И то беше употребено, след като дойде министър Румяна Бъчварова. Лично тя даде нареждане на полицаите да ни бият. Изкараха от фоайето жур­налистите от телевизия АЛФА, след което започнаха да бият. Там, вътре, бяхме аз и Волен и четирдесет по­лицаи. Тогава си помислих, че те ще го убият. След което ме изхвърлиха навън, изпитах ужас, че ще го качат в една патрулка и повече няма да го видя. И това се случва днес в Бълга­рия. Между другото Бъчварова беше дошла с една женичка, преводачка на бившия посланик на САЩ в Бълга­рия Джеймс Уорлик, която ходи с нея навсякъде – нещо като съветник. Аз не знам какво я съветва, но явно от американското посолство я държат да не стане грешка в превода. Така си го обяснявам. Да не би нашата ми­нистърка да разбере нещо погрешно как да действа…

- Искате да кажете, че някой отвън диктува „атаките” срещу мъжа ви?

- Точно това искам да кажа. По телевизия АЛФА сме пускали запи­сите, на които Уорлик лично казва на Сидеров: „Аз ще те унищожа!”.

- Адвокат Явор Нотев каза, че Сидеров е задържан незаконно, тъй като предявеното му обвине­ние е по-голямо от това, заради което депутатският му имунитет беше свален.

- Да. Ами те извършиха всъщност толкова нарушения. Първо нямаха право да го извеждат насила от НАТ­ФИЗ. Нямаха право там да го бият. Нямаха право да допускат някакво лице да му нанася прав десен удар в лицето. Нямаха право и да го задър­жат, а те го сложиха в полицейската кола и го отведоха. Е, да, обаче го на­правиха. Какво мога да очаквам от­тук насетне? Този арест за какво е? Волен Сидеров ли е престъпникът в тази държава? Нека върху това да се замислим.

- Квалифицират постъпките му и пред клекшопа на ул. „Раков­ски”, и в НАТФИЗ като хулиган­ска проява…

- Аз не видях хулиганска проява от кадрите, които вървяха по всички телевизии. Не видях Волен нито да блъска, нито да бие някой. Напротив, видяхме едно момче, което се пише за актьор – не знам какъв е, който удря шапката на Сидеров и удря през лицето Чуколов и един журналист от телевизия АЛФА. И на двамата им хвръкват очилата, на единия са счупени. Защо този „актьор” не е за­държан? Къде е този, който удари в лицето Сидеров вечерта на 25 октом­ври? Той също не е задържан. Тези хора са толерирани, а арестуват чо­века, който алармира, че в центъра на София се продават наркотици.

- Чухте ли се с Волен, след като влезе в ареста?

- Не. Нямах връзка с него. Прибра­ха му телефоните, всичко…

- Как е малкият Волен Сидеров, който в деня на ареста на баща му стана на 2 месеца?

- Слава Богу, синът ни е добре. Всичко при него е наред.

- Кой се грижи за него, когато вие сте на улицата да подкрепяте Сидеров-старши?

- Аз не излизам много, защото се занимавам с бебето. Но в момента ми помагат близки. Оставила съм го за 2-3 часа. После се прибирам вкъщи.

*Интервюто е дадено за Румяна Стефанова, в. „Ретро”

Майката на Волен Сидеров-младши Деница беше брутално бутана и удряна от полицаите на 25 октомври 2015 г. пред НАТФИЗ