|

Борисов, след като „Южен поток“ е хубаво нещо, защо обясняваше от Вашингтон, че ще го спираш?

 

На 15 ноември 2012 г. България подписа окончателно инвестиционно- то решение за строителство на газопровода „Южен поток”, подписите си под договора сложиха премиерът Бойко Борисов и председателят на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер

В интервю за „Труд“ от 1 януари премиерът Бойко Борисов казва по отношение на „Южен поток“: „Ако не бяха ни спрет­нали пуча, „Южен поток“ вече щеше да се строи“. Той иска да каже, че ако не е било краткото прекратяване на неговата власт между кабинета „Борисов“ 1 – „Борисов“ 2 с кабинета „Орешарски“, то „Южен поток“ щял да се строи.

Нека да се върнем назад. На 11 юни 2014 г. Борисов обяви от Вашингтон: „Като се върне ГЕРБ на власт, ще спре дого­вора за „Южен поток“.

Кое е вярно сега, кое не е? Интервюиращият Петър Блъсков би трябвало да го пита, абе г-н Борисов, вие като бяхте извън властта, от Вашингтон обявихте, че спирате, сега казвате, че ако не бяха ви свалили, щеше да се строи. Но на Блъсков, явно не му е стигнало фактологическото натрупва­не, за да зададе този въпрос. Той е направил едно локумено интервю, от което все пак става ясно, че всъщност „Южен поток“ е хубаво нещо. Като е така, защо Борисов обясняваше от Вашингтон, че ще го спира?

ВЕРОЯТНО ДА Е СИМПАТИЧЕН НА АМЕРИ­КАНЦИТЕ,

а иска да бъде симпатичен и на руснаците, но в момента те са в такава конфликтна ситуация, че няма как да стане. Затова трябва да избере на кого да е по-симпатичен Борисов.

По времето, когато не беше на власт, Борисов от трибу­ната на парламента обяснява, че той на практика не знае какво е подписано за „Южен поток“ и понеже винаги съм бил доброжелателен към българските премиери с цел да им помогна да работят по-добре за България, припомням какво е подписал Борисов на 2 декември 2011 г. Решение № 876: „На основание параграф 5, 62-ра точка от Допълнителното споразумение от Закона за устройство на територията и Па­раграф 1 от Допълнителното споразумение Министерският съвет реши: Обявява газопровод „Южен поток“ в отсечката, която ще се изгради на територията на Република България, за обект с национално значение. Обявява газопровод „Южен поток“ в отсечката, която ще се изгради на територията на Република България, по точка 1 за национален обект.

Тоест, самият Борисов, когато през 2014 г. казваше, че не знае всъщност какви са договорките за „Южен поток“, ги е знаел много добре.

Неговите колеги от ГЕРБ и реформатори, костовисти, куневисти, патриоти-симеоновисти и пр. един през друг обясняха, че „Южен поток“ е измама. А съуправляващият Валери Симеонов излезе на трибуната и каза, че когато пад­на „Южен поток“, е един добър ден за България.

Този проект носеше на България 3 милиарда евро преки инвестиции и 400 милиона евро всяка година такса, която да влиза в българския бюджет. Това го каза на голямата си предновогодишна пресконференция руският президент Пу­тин пред стотици журналисти.

Той нарече безгръбначно поведението на българското правителство, което

УДАРИ ПРЯКО ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ, СПИРАЙКИ „ЮЖЕН ПОТОК“.

Сега Борисов обяснява в обшир­ни интервюта, че той, ако не бил паднал от власт, щял да продължи „Южен поток“. Хайде да си пред­ставим, че като бяха дошли тримата американски сенатори у нас и беше той премиер, а не Орешарски, смя­тате ли, че щеше да каже – я си хва­щайте самолета и изчезвайте, няма да ви слушам.

Няма значение дали е Орешар­ски или Борисов. Българските пра­вителства, които вие слагате там, са безгръбначни и работят срещу националния си интерес наистина.

Борисов, ето сега си на власт, за­почвай „Южен поток“. Какво чакаш вече цяла година? Тръбите, докол­кото знам, още стоели. Имаш правителство. Имаш пълно мнозинство в парламента. Каквото си искаш, може да на­правиш.

В действията трябва да се разбере какво иска наисти­на българският министър-председател и дали наистина го иска или го казва само в интервюто, след което се разчита отново на късата памет на българите.

Ще поднови ли българското правителство работата по „Южен поток”, ще бъде един от първите въпроси, които ще зададем първите дни в парламента.

 

Коментар на Волен Сидеров в предаването „Неделник “ по  ТВ АЛФА