|

Тенденция от 25години насам: Циганите раждат два пъти повече от българите

 

БУМ НА РАЖДАНИЯТА ОТ НЕПЪЛНОЛЕТНИ В НОВОГОДИШНАТА НОЩ

Малкият Бойко и майка му Златка от „Столипиново”

Раждаемостта при циганите тра­диционно е по-висока спрямо българ­ското население – жените от ромски произход до 45 години средно имат по 3 деца, а българките в същия възрастов диапазон – 1,5. Това обяви в сутрешния блок на една от казионните телевизии Елица Димитрова от Института за изследване на населението към БАН. Тенденциите от последните 25 години ще имат силно негативно отношение към бройката на населението след 30- 40 години, смята експертката. Ако съотношението 2 към 1 родени циган­чета спрямо българчета се запази, по всичко личи, че прогнозите на НСИ, за­това, че през 2050 г. българите ще са малцинство в собствената си държа­ва, ще е окажат верни.

Точно в 00.00 часа на 1 януари в родилния дом „Весела“ към МБАЛ „Свети Мина“ проплака първото бебе в Пловдив – малкият Бойко Златков Ки­ров, който е третото дете на 20-годиш­ната Златка, съобщи дежурната лекарка в АГ-отделението. Едва на втория ден след раждането циганката от кв. „Сто­липиново“ решила да кръсти сина си на премиера Бойко Борисов. Майката поиска детето да носи името на минис­тър-председателя с надежда той да по­дари на семейство апартамент.

14-годишната Емилия роди първото бебе за 2016 в Петрич.

Първото новородено бебе в МБАЛ „Пловдив“ е момиче. Родената в 9.48 часа на 1 януари Малина е шестото дете в семейството на 25-годишната много­детна майка от ромски произход от село Трилистник. Момиченце е и последно­то бебе, родено през 2015 г. в същата болница след 23 часа на 31 декември. То е с тегло 2850 грама и с ръст 48 см и е първото дете на 15-годишна майка от град Раковски.

На същата възраст е и родилката, дала живот на момченце, което е пред­последното дете в МБАЛ „Свети Геор­ги“ за 2015 г., регистрирано в 21.15 часа на 31 декември.

Първото бебе, родено в област Кюстендил, е проплакало 15 ми­нути след полунощ. Бебето е мом­ченце, казва се Елисей. Той тежи 2,620 кг и е дълъг 47 см. Майката е 17- годишната циганка Красимира.

14-годишна пък роди първото за 2016 година бебе в Петрич. Димитър тежи 2350 грама и е дълъг 48 см. Май­ката Емилия била на седмото небе от щастие.

Припомняме, че АТАКА многократ­но е внасяла в парламента законопроект, с който да бъде пресечена тенденцията деца да раждат деца. Националисти­те искат да бъдат спрени социалните помощи за малолетни и непълнолетни родилки, тъй като това се е превърна­ло в бизнес и начин за оцеляване. Въ­преки това измененията на текстовете в Кодекса за социалното осигуряване не се приемат в пленарна зала. По всичко личи, че липсва политическа воля за на­ционална отговорност или може би не­чии интереси ще бъдат накърнени.