|

АТАКА: Да се смени турското име на връх Мусала със Свети Иван Рилски

Националистите призоваха президента:

- да работи за бързото изграждане на граничната ограда

- да сезира Съда в Люксембург за фермерския „тероризъм“ на гърците

- да даде тласък на съдебната реформа към справедливо правораздаване

Сидеров и депутатите от АТАКА Десислав Чуколов, проф. Станислав Станилов, Магдалена Ташева и Явор Нотев на влизане в президентството за политическите консултации

Партия АТАКА очаква отговор от президента на предложението си отпреди 2 години – връх Мусала, което е турско-арабско име, да бъде преименуван на връх Свети Иван Рилски – покровителя на България.

„Ако кажем на президента да работи за въвеждането на вероучение в училище, той няма възможност да го направи. Това, което е в неговите правомощия, е например да смени името на връх Мусала“, заяви пред медиите лидерът на АТАКА Волен Сидеров, минути преди да влезе на политическите консултации при президента.

На въпрос каква е оценката му за работата на президента, чийто мандат скоро изтича, Сидеров отговори: „Оценка би трябвало да му дадат тези, които го издигнаха за президент, и тези над 1 милион, които гласуваха за него. Те трябва да кажат защо го избраха и дали е свършил работата си“, определи Сидеров.

Според него Плевнелиев е направил много сериозни грешки в отношенията ни с Русия. „Смятам, че не беше на ниво като държавен глава през цялото време“, заяви председателят на АТАКА. Той смята, че след като ГЕРБ не издигат отново Плевнелиев за президент, означава, че тяхната оценка тихомълком е отрицателна. „Цветанов преди дни каза, че имали друга кандидатура, нова, хубава, неясно коя. Тоест, тези, които го издигнаха, му слагат оценка двойка“, допълни той.

Сидеров коментира още, че на тези консултации трябва да се допускат медиите и да се отразяват целите разговори. „В крайна сметка консултираме не лични, а държавни въпроси“, заяви още Волен Сидеров пред президентството.

По време на срещата с Плевнелиев той напомни, че като единствената партия с утвърдена идеология АТАКА е против двойните стандарти на Брюксел, крещящ израз на които стана и предоговарянето на присъединителния договор на Британия отпреди седмица. Очакваме президентът да изрази отношение към военните провокации на Турция в Сирия и организираното от Анкара нахлуване на милиони мигранти в Европа. Ще подкрепим всяко държавническо решение, което пази България от враждебни действия и утвърждава държавния суверенитет“, каза Сидеров.

Като пример той посочи последната концесия – тази за находището „Силистар“, дадена на мултинационалната корпорация „Шел“. Както и със златната концесия, и в случая на „Силистар“ ще трябва да купуваме собствения си нефт и газ от чуждия концесионер, а в държавната хазна да влизат подаянията, които той реши да ни даде, уточни лидерът на АТАКА.

Явор Нотев от АТАКА направи задълбочен анализ на провала на съдебната реформа, която се превърна в междуособица на десните партии за овладяване на ВСС. Президентът изрази пълно съгласие с оценката на зам.-председателя на НС. Нотев алармира и за пълната липса на адекватна политика за прекратяване на новия „кръвен данък“ – имиграцията на хиляди млади българи, търсещи препитание в чужбина.

Магдалена Ташева призова държавния глава да предприеме необходимите мерки за сезиране на Съда на европейските общности в Люксембург относно фермерския „тероризъм“ на Гърция. Преживяхме шестата поред блокада, която нанесе щети за милиони левове на българските производители на плодове, зеленчуци, облекло, на български износители и вносители. „Съдът, създаден да пази Договорите за ЕС, трябва да наложи съответни санкции на Гърция, която в условията на опасен рецидив нарушава 2 от 4-те основни свободи на съюза – свободното движение на стоки и хора“, каза Ташева на срещата с президента.

Вторият проблем, който тя засегна, е неоправданото забавяне и многократното оскъпяване на строежа на защитното съоръжение по българо-турската граница. В мандата „Орешарски“ Българската армия изгради 30 км ограда за 4 месеца за 9 млн. лв. В тази сума влиза и прокарването на 100 км черни пътища от Българската армия, които отвориха път за строителната техника в най-непристъпния граничен район. Днес кабинетът „Борисов 2“ иска по 1 млн. лв. за километър ограда. Моля, г-н президент, да изразите отношение към четирикратното поскъпване на съоръжението и към причините за неговото забавяне, призова атакистката.

Депутатът от АТАКА проф. Станислав Станилов засегна новия закон за висшето образование, като го определи за корупционен и лобистки.

Президентът изрази подкрепа за всички идеи на партия АТАКА и заяви, че ще работи за тяхната реализация в рамките на своите правомощия.